Nem szívesen engedik az alsósokat egyedül az iskolába a szülők

Hazánkban és a szomszédos országokban tízéves korban engednék először szülői kíséret nélkül a gyermekeket az iskolába. A 12 ezer ember megkérdezésével készült kutatás eredményeiből az látszik, hogy Ausztria és Bulgária a két véglet, a vélemények között erős a Kelet–Nyugat megosztottság.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 08. 30. 12:26
null
Gyál, 2011. augusztus 26. A négygyermekes Kemenczei család megérkezik a gyáli Bartók Béla Általános Iskolába, hogy átvegyék az ingyenes tankönyveket, amelyre az iskola 440 tanulójának kétharmada jogosult. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tízéves koruktól engednék a gyerekeket önállóan iskolába a magyarok – közölte az Ifjúságkutató Intézet közvélemény-kutatásuk összegzését ismertetve. Az intézet nemzetközi kutatásában azt vizsgálta, hogy a felnőttek hány éves kortól engednék el a gyerekeket egyedül az iskolába. 

A tizenkét országban végzett felmérés szerint a megkérdezettek két csoportba sorolhatók.

Az országok egy része akár már tízéves kor előtt hagyná, hogy a gyerekek először menjenek kíséret nélkül az iskolába. Ebbe a körbe tartozik Ausztria, Csehország, Észak-Macedónia, Horvátország, Montenegró, Szerbia és Szlovénia.

Más országok – Bulgária, Lengyelország, Románia, Szlovákia és Magyarország – inkább tízéves koruk után hagyná, hogy a fiatalok önállóan járjanak iskolába.

A kutatásban részt vett magyar felnőttek fele véli úgy, hogy 10 és 12 éves kor között engedhető meg először, hogy a diákok egyedül közlekedjenek otthonuk és az iskola között.

Emellett a tízéves kort jelölték meg a leggyakrabban, vagyis a magyar válaszadók negyede gondolja azt, hogy ennyi idősen már önállóan is járhat iskolába a gyermek.

A válaszadást főként a környezet-, illetve közbiztonság, a tanintézmény elhelyezkedése, valamint a gyermekek érettségi szintje befolyásolhatta. Az eredmények alapján megállapítható, hogy a nyugatabbra lévő országok kevesebb tanintézményben töltött idő után is hagynák, hogy az iskolások egyedül közlekedjenek.

A vizsgált országok közül a két végletet Ausztria és Bulgária képviseli:

előbbiben a megkérdezettek átlagosan 8, utóbbiban pedig 11 évesen engednék, hogy először egyedül közlekedjen a gyermek.

Borítókép: illusztráció (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.