Rendben kezdődhet a tanév, idén is ingyenesen érkeznek az iskolákba a tankönyvek

Augusztus elején elkezdődött a tankönyvek kiszállítása az iskolákba, a tanárok létszámában sem történt rendkívüli változás, így szeptember elején elkezdődhet a tanítás.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 08. 28. 12:24
null
Székesfehérvár, 2023. március 29. Tankönyvek az Oktatási Hivatal A köznevelés tartalmi szabályozóinak megfelelõ tankönyvek, taneszközök fejlesztése és digitális tartalomfejlesztés elnevezésû kiemelt európai uniós projektjének székesfehérvári zárókonferenciáján 2023. március 29-én. MTI/Vasvári Tamás Fotó: Vasvári Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megérkeznek a tankönyvek az iskolákba, így rendben elkezdődhet az idei tanév – mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.

Augusztus elején kezdődött meg mintegy 13 millió tankönyv kiszállítása mintegy 4200 iskolába.

Azok az iskolák, amelyek a múlt hétre kérték a tankönyveket, már megkapták. Az erre a hétre kért tankönyvek is rendben megérkeznek – mondta Rétvári Bence. Az államtitkár kitért arra is, a tanárok létszámában sem történt „semmi rendkívüli változás”, így szeptember elején elkezdődhet a tanítás.

Az állami ingyenes tankönyvellátásról szólva elmondta, 

e célra a költségvetésben 13,5 milliárd forintot különítettek el. Ha a 2010 előtti helyzet maradt a volna, akkor ma egy családnak 30-40 ezer forintba kerülne gyermekenként a tankönyvcsomag

 – mutatott rá Rétvári Bence. Megjegyezte, korábban piaci cégek állították elő a tankönyveket, és az árakat folyamatosan emelték: 2002 és 2010 között hetven százalékkal nőtt a tankönyvcsomagok ára. Kiemelte:

a tankönyveket folyamatosan korszerűsítik, a most megérkező tankönyvek között is 115 frissített szerepel, 15 tankönyv pedig teljesen új.

Egy-egy új tankönyv elkészülte után a kiadvány fejlesztése és bevezetése a tanárokkal és a diákokkal közösen zajlik, hiszen ezek hároméves kipróbálási időszakra kerülnek iskolákba, végleges engedélyt csak a visszajelzések után korrigált tankönyvek kaptak – mondta el az államtitkár.

A Oktatási Hivatal 1259 tankönyvet újított meg az előző években – mondta. Rétvári Bence megjegyezte az is, 

tankönyveket állami és nem állami kiadótól is lehet rendelni, 36 kiadó 2313 könyvéből választhattak a tanároknak.

A XVI. kerületi Kölcsey Ferenc Általános Iskolában tartott sajtótájékoztatón Kovács Péter (Fidesz–KDNP) polgármester köszönetet mondott a kormánynak, hogy az ingyenes tankönyvekkel megkönnyíti a tanévkezdést, majd arról beszélt: a kerületi önkormányzat a lakosainak jó néhány évig ingyen adta a tankönyveket, de a feladatot átvette a kormány, és az így megtakarított pénzből füzetcsomagot tudnak adni az alsó tagozatos diákoknak. Idén erre 17,5 millió forintot költött az önkormányzat – közölte.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Kovács Tamás/MTI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.