Komoly hitelességi problémákkal küszködik a baloldal a guruló dollárok ügye miatt

A kis pártok a túlélésért küzdenek, a Demokratikus Koalíció pedig dominálja a baloldalt – reagált lapunknak Nagy Ervin, a XXI. Század Intézet elemzője, miután napvilágot látott a Republikon Intézet legújabb közvélemény-kutatása. A felmérés azt mutatja, hogy a baloldal támogatottsága továbbra is messze elmarad a kormánypártokétól.

2023. 08. 08. 11:36
null
20220315 budapest muegyetem rakpart az ellenzeki felszolalok havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Megmerevedtek a belpolitikai erőviszonyok. Ha a közelmúltban publikált közvélemény-kutatások középértékét nézzük, akkor nincs szignifikáns változás a pártok támogatottságában, az eltérések hibahatáron belül vannak. 

A kormánypártok előnye továbbra is magas, a baloldalon pedig verseny folyik a „kicsik között a legnagyobb” címért, 

amit idestova fél éve a Demokratikus Koalíció birtokol – fogalmazott a Magyar Nemzetnek Nagy Ervin, a XXI. Század Intézet elemzője. Ahogy arról beszámoltunk, a baloldali Republikon Intézet legújabb közvélemény-kutatása a Fidesz–KDNP magabiztos fölényét mutatja a pártok versenyében, amivel toronymagasan megelőzik a baloldalt.

Demokratikus Koalíció baloldal
Változatlanul Gyurcsány Ferenc pártja, a Demokratikus Koalíció az úr a baloldalon (Fotó: Mirkó István)

A lapunknak nyilatkozó szakértő jelezte, az elmúlt hónapok során az ellenzéki erőviszonyok nem változtak érdemben: a kis pártok a túlélésért küzdenek, a Demokratikus Koalíció pedig dominálja a baloldalt. Gyurcsány Ferencék az árnyékkormány megalakításával, illetve a folyamatos átigazolásokkal lépéselőnybe kerültek, amit Donáth Anna visszatérése és az úgynevezett kordonbontás sem tudott ellensúlyozni, a Momentum lépéshátránya behozhatatlannak tűnik.

– Míg a Jobbik és a történelmi mélypontra került MSZP hitelességi problémákkal küszködik, illetve tagságuk is drámaian fogyatkozik, addig a zöldpolitikáért síkraszálló két pártnak, az LMP-nek és a Párbeszédnek továbbra sincs valós társadalmi támogatottsága. A Mi Hazánk Mozgalom ugyan megtorpant, de tartja a biztos helyét, ami annak köszönhető, hogy a kormánypártok mellett a baloldalt is kritizálják. A Kétfarkú Kutya párt relatív magas támogatottsága az ellenzék válságára vezethető vissza – jegyezte meg a szakértő.

Felhívta a figyelmet, hogy a baloldali pártok nem tudtak profitálni a háború okozta inflációs válságból, aminek szerinte két oka van. – Egyrészről továbbra se látni a kormányzóképességet, így a választópolgárok többsége úgy gondolja, hogy a saját szervezeti és személyi problémáival küszködő baloldali pártok nem lennének képesek kezelni a válságot, másrészről pedig komoly hitelességi problémákkal küszködnek. Ameddig nem tisztázzák a rendszerváltoztatás óta legsúlyosabb pártfinanszírozási botrányt, ameddig nincs valódi megújulás, addig érdemben nem fognak erősödni – szögezte le Nagy Ervin.

Eközben a Momentum identitásválságba került, egyelőre semmi olyan innováció nem látszik, ami érdemben növelni tudná a támogatottságukat. 

A kis pártokról szólva Nagy Ervin elmondta, hogy a Jobbik, az MSZP és az LMP érdemben akkor fog tudni növekedni, ha markánsan meg tudja magát különböztetni a Demokratikus Koalíciótól. – Ha ugyanazt mondják és ugyanúgy politizálnak, mint Gyurcsány Ferencék, akkor a választópolgár nem fogja őket választani, így az EP-választásokon el fognak vérezni – húzta alá.

Az elemző szerint a Párbeszéd helyzete változatlan, mivel gyakorlatilag nem mérhető, fővárosi médiapártként létezik, egyetlen esélyük a jövő évi önkormányzati választásokon az, hogy elérik azt, hogy a baloldali pártok felsorakoznak Karácsony Gergely mögé, de ennek nagy ára lesz.

Ha a jelenlegi főpolgármester lesz a közös jelölt, akkor a többi párt ennek meg fogja kérni az árát

– vetítette előre Nagy Ervin.

Borítókép: Baloldali nagygyűlés (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.