Megkezdték a gyakorló repüléseket a Magyar Honvédség legújabb szerzeményével

A szolnoki helikopterdandár állománya néhány héten belül már önálló repüléseket is végrehajthat.

Magyar Nemzet
2023. 08. 09. 9:27
Az Airbus Helicopters legújabb H225M többfunkciós helikoptere Szolnokon Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hazai terepen az első – olvasható az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Facebook-bejegyzésében, miután a pilóták megkezdték gyakorló repülésüket a júliusban érkezett H225M helikopterekkel.

Mint írták, a franciaországi Airbus Helicopters oktatóközpontban átképzést végrehajtott hajózó és repülőműszaki személyzet itthon is folytatja kiképzését az új géptípusra. Ezután délelőtt a levegőbe emelkedett a 70-es oldalszámú helikopter két szolnoki pilótával és egy francia mentorral. 

A gyakorló repülések megkezdése után néhány héten belül már önálló repüléseket is végrehajthat az állomány 

– jelezték.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, július 17-én telepítették át a Magyar Honvédség két H225M típusú, közepes, szállító konfigurációjú, 70-es és 71-es oldalszámú eszközeit. A honvédelmi tárca a Magyar Honvédség megerősítése és képességeinek további fejlesztéseként 16 új, közepes kategóriájú, többcélú helikopter beszerzéséről döntött 2018 decemberében. A magyar kormány által kiválasztott Airbus H225M a legmodernebb ­kommunikációs technikával felszerelt, így szállítási, harcászati és mentési műveletekben, továbbá a speciális egységek bevetésére egyaránt felhasználható. Az Airbus Helicopters adatai szerint a 11 tonnás felszálló tömegű gép akár ezer kilométert is meghaladó hatótávolsággal, csaknem hattonnás szállítókapacitással, nagy méretű, akár 28 katona szállítását is lehetővé tevő utastérrel rendelkezik.

Borítókép: Az Airbus Helicopters legújabb H225M többfunkciós helikoptere Szolnokon (Fotó: Facebook)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.