Potápi Árpád János: Minden tettünket meghatározza a nemzetben való gondolkodás

A Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára hétfőn este a 14. Kolozsvári Magyar Napok nyitógáláján mondott beszédet.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 08. 14. 22:45
POTÁPI Árpád János
Kolozsvár, 2023. augusztus 14. Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelõs államtitkára nyilatkozik a közmédiának a 14. Kolozsvári Magyar Napok nyitógálája elõtt a Kolozsvári Magyar Operában 2023. augusztus 14-én. MTI/Kiss Gábor Fotó: Kiss Gábor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kolozsvár közös kincsünk, a hagyományok őrzésének és a szellemi-lelki megújulásnak a mindenkori fellegvára - mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára hétfőn este a 14. Kolozsvári Magyar Napok nyitógáláján.

Potápi Árpád János rámutatott: a Kárpát-medence egyik legnagyobb kulturális seregszemléjének szervezői megmutatják a város kulturális sokszínűségét a többségi román társadalomnak, a Kárpát-medencei magyarságnak és rajtuk keresztül minden magyarnak a világban. Hangsúlyozta, hogy a több mint háromszázezresre növekedett város nevei is azt mutatják, hogy Kolozsvár történelme és kultúrája színes, és ez a sokszínűség mindazoké, akik azt formálták. 

Nemcsak a mienk, magyaroké ez a város, hanem a németek, a románok és a zsidók, valamint más nemzetiségűek városa is. A latin névből gondoljunk arra is, hogy Kolozsvár mindenkié, aki a művelt Európához tartozónak vallja magát és dolgozott e település fejlődéséért az elmúlt években, évtizedekben, vagy akár az elmúlt évszázadokban"

– mondta.

Potápi Árpád János kiemelte, hogy 2017 óta már magyarul is ki van írva a város neve a helységnévtáblákra. 

Önökkel együtt akkor én is úgy éreztem, hogy visszakaptunk, mi, magyarok valamit, amit a történelem elvett tőlünk az elmúlt évszázadban. (.) Ma már hivatalosan is azt hirdetik ezek a háromnyelvű táblák, hogy Kolozsvár a mi városunk is

– fogalmazott.

Hangsúlyozta: 2010 óta fokozatosan erősödik a hálózat, mely „átöleli és összefogja a Kárpát-medencében és a diaszpórában élő magyarokat”, és ezt a nemzeti összetartozás tartja össze. 

Magyarország Kormányának nevében azt ígérhetem, hogy ahogyan az elmúlt időszakban, úgy a továbbiakban is képviselni fogjuk minden magyar érdekét, továbbra is minden tettünket meghatározza a nemzetben való gondolkodás

 – ígérte.

Borítókép: Potápi Árpád János (Fotó: MTI/Kiss Gábor)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.