Ülésezett a Nemzeti Választási Bizottság, döntött a népszavazási kezdeményezésekről is

Zöld jelzést kapott a Jobbik népszavazási kezdeményezése a kötelező kamarai hozzájárulás eltörléséről.

MAGYAR NEMZET
Forrás: MTI2023. 08. 24. 21:24
LUKÁCS László György
Budapest, 2023. május 3. Lukács László György, a Jobbik frakcióvezetõje, vezérszónoka felszólal a Büntetõ Törvénykönyv módosításáról szóló vitában az Országgyûlés plenáris ülésén 2023. május 3-án. MTI/Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) a mai határozatában elutasította azt az LMP-s népszavazási kezdeményezését, ami megszüntetné a kiemelt beruházási törvényt. Az LMP a nem hitelesített népszavazási kezdeményezés ügyében a Kúriához fordul jogorvoslatért – derült ki a párt közleményéből, amit az NVB mai ülése után adtak ki. 

Ugyanakkor zöld jelzést kapott a Jobbik népszavazási kezdeményezése a kötelező kamarai hozzájárulás eltörléséről, azaz 120 nap áll rendelkezésre, hogy összegyűjtsék a kétszázezer aláírást a referendum megtartása érdekében.

Lukács László György, a Jobbik frakcióvezetője üdvözölte az NVB döntését.

Korábban a Magyar Nemzet beszámolt arról is, hogy az akkumulátorgyár ellen uszítana az LMP Nyíregyházán is, hasonlóan ahhoz, ahogy Debrecenben tette.

Arra kérik a kormánypártok a néhány százalékos országos támogatottságú LMP budapesti vezetőit, hogy ne Nyíregyházán akarjanak tiltakozásokat szervezni, feszültséget szítani – írta akkor a közleményében a Fidesz–KDNP nyíregyházi frakciója. Rámutattak:

az LMP napok óta több százezer forintot költ a közösségi platformokon hirdetésre, hogy félrevezető állításokkal hergelje a helyieket, politikai hasznot húzzon a Nyíregyházára tervezett akkumulátorgyárból.

Nem lehet egyszerre az EU irányelvei, a globális felmelegedés ellen harcolni és a zöldátállást, a fenntartható jövőt szolgáló akkumulátorgyárak ellen tiltakozni – írták. Hozzátették: Németországban a baloldali zöldek üdvözölték a kínai akkumulátorgyár építését, Indiában pedig a Greenpeace fejezte ki támogatását egy új projekt iránt.

A kormánypártok szerint a zöldek a híradásokból azt is jól tudják, hogy a Nyíregyházán jövőre épülő gyár a lehető legkisebb mértékben terheli majd a környezetét,

ugyanis teljes mértékben megújuló energiára támaszkodnak saját napelemparkkal, megújuló, zöldenergia vásárlásával, valamint a vízfelhasználásuk kilencven százalékát tisztított szennyvízből fedezik majd, és mindenben az elérhető legjobb technológiát alkalmazzák majd. 

Érdekesség, hogy Debrecenben helyi népszavazást is kezdeményezett az LMP, azonban az aláírásgyűjtő íveket végül nem vették fel, később azt hangsúlyozták, hogy a helyi referendum nem elég, országos voksolás kell. 

Borítókép: Lukács László György, a Jobbik frakcióvezetője, vezérszónoka felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. május 3-án (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.