Ezekben a megyékben csaphat le a vihar

Másodfokú riasztást adott ki a meteorológiai szolgálat felhőszakadás miatt

2023. 09. 14. 13:52
null
Bardovci, 2017. szeptember 11. Villám hasít át az égbolton egy felhõszakadás kezdetén a macedón fõváros, Szkopje közelében fekvõ Bardovci faluból fotózva 2017. szeptember 11-én este. (MTI/EPA/Georgi Licovszki) Fotó: GEORGI LICOVSZKI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felhőszakadás veszélye miatt másodfokú (narancs) riasztást adott ki az Északi-középhegység és az Észak-Alföld néhány járására az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön. Tájékoztatásuk szerint 

Nógrád, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok vármegye egyes járásaiban a következő órákban az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 50 millimétert meghaladó csapadék hullhat.


Közölték, csütörtökön egyre inkább a Dunától keletre lehet számítani zivatarokra, másutt jelentősen csökken a kialakulási esélyük. A zivatarokat felhőszakadás kísérheti, rövid idő alatt 35-50 milliméter csapadék is lehullhat. Elsősorban az Északi-középhegység, Észak-Alföld térségében lokálisan akár 50-80 millimétert meghaladó eső is eshet az ismétlődő cellaátvonulásokból, amely miatt fennáll a lokális villámárvizek kialakulásának veszélye is.
Estére a legtöbb helyen várhatóan lecsengenek a zivatarok, de főként délkeleten még éjszaka is aktív maradhat néhol a légkör.
Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője azt javasolja, 

ha valakit autóvezetés közben ér a felhőszakadás, lassítson vagy lehetőség szerint álljon meg, amíg a heves zivatar elvonul. 

Ahol villámárvíz alakul ki, már bokáig érő vízfolyás is ledöntheti az embert a lábáról. Azt kérik, ha valaki bajba jutott embert vagy leszakadt vezetéket lát, jelezze a 112-es segélyhívón.


Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Georgi Licovszki)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.