Ezeket a változásokat hozza a szeptember

Szeptember 1-jétől emelkedik a közlekedési bírságok összege és több mint egy évtized után egyes BKK-vonaljegyek ára. Újra a tanítási időszakban érvényes menetrendek szerint közlekednek a buszok és vonatok. A családi otthonteremtési kedvezmény és a banki utalás szabályai is változnak.

Magyar Nemzet
2023. 09. 01. 8:17
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újra a tanítási időszakban érvényes menetrendek szerint közlekednek a buszok, vonatok. Ez főként azt jelenti, hogy sűrűbben közlekednek majd a reggeli, délutáni órákban a járatok például a fővárosban. De nem ez az egyetlen dolog, ami a közlekedésben változik szeptember 1-jétől

Több mint egy évtized után drágulnak egyes BKK-vonaljegyek:

a vonaljegy 450 forintba, a fedélzeti vonaljegy 600 forintba, illetve a gyűjtőjegy 4000 forintba kerül szeptember 1-jétől.

A bérletek ára ugyanakkor továbbra sem változik – írja a BKK. Az olcsóbb, vonaljegy típusú jegyek az árváltozás után még egy évig, azaz 2024. augusztus 31-ig használhatók fel.

 

Szigorít a rendőrség az utakon

Szeptember 1-jétől emelkednek a közlekedési büntetési tételek. Mostantól 39 ezer és 390 ezer forint között szóródnak a gyorshajtási bírságok. Behajtási tilalom megszegése 39 ezer, a kötelező haladási irány megszegése 65 ezer forintos büntetést von maga után.

Természetvédelmi övezetbe engedély nélkül behajtás esetén 195–390 ezer forint a büntetési tétel. A leállósávban való haladás 130 ezer forintos bírságot jelent.

 

Új ügyeleti rendszer három vármegyében

Péntektől Baranya, Jász-Nagykun-Szolnok és Veszprém vármegyében is az új, egységes rendszerben biztosítják az ügyeleti alapellátást a betegeknek – közölte az Országos Mentőszolgálat csütörtökön.

Az új háziorvosi, alapellátási ügyelet központi telefonszáma felnőttek és gyermekek esetében is 1830, 

amelynek hívásával a beteg szakszerű tanácsot kap, szükség esetén a tartózkodási helyére ügyeleti autót, vagy életveszély esetén azonnali mentőt küldenek, bármely településen is tartózkodjon az ellátásra szoruló.

A telefonszám a teljes ügyeleti időszakban, hétköznap 16.00 és 8.00 között, szombaton és vasárnap, ünnepnapon egész nap hívható – jelezték. Az ügyeleti telephelyek listája, az új ügyeleti rendszer felépítésének és működésének a csatlakozó vármegyékre vonatkozó részletei az interneten is elérhetők.

 

Módosul a csok

A szerda éjjel kiadott Magyar Közlönyben megjelent egy rendelet, ami a családi otthonteremtési kedvezmény változásait taglalja. A csok nemcsak meglévő, de vállalt gyermek után is igénybe vehető, ebben az esetben viszont feltétel, hogy a házaspár egyik tagja a kérelem benyújtásakor még ne töltse be a 40. életévét. Míg azonban 

eddig legfeljebb két vállalt gyermekre lehetett támogatást kérni, addig szeptember 1-jétől akár háromra is, 

igaz, a gyermekvállalási határidő szigorodik.

A korábbi egységes tíz év helyett egy vállalt gyermeknél négy év, két vállalt gyermeknél nyolc év, három vállalt gyermeknél tíz év lesz. A változás a már folyamatban lévő igénylésekre nem vonatkozik. Amennyiben a pár vállalt gyermekre vette igénybe a csokot és önként visszafizeti a kapott támogatást a gyermekek megszületése előtt, akkor a támogatás összegén felül még büntetést is kell fizetni. Ez az emelt tízmillió forint összegű csok esetében a Ptk. szerinti büntetőkamat ötszöröse, de legfeljebb öt százalék.

Ugyanakkor jó hír, hogy szeptembertől a tb-jogviszony szüneteltetése nem minősül megszakításnak, vagyis ezzel együtt is teljesülhet az egybefüggő kétéves tb-jogviszony, ami a csok igényléséhez elvárás.

Egyszerűsítették az adminisztrációt az építkezésekkel kapcsolatban is. Ahol nincs szükség építési engedélyre és egyszerű bejelentésre sem, ott ezek nem feltételei a csokigénylésnek. Ez főként azoknak a családoknak kedvez, amelyek egy meglévő ingatlant tovább bővítve, mondjuk a tetőtérben alakítanának ki egy másik, teljesen különálló ingatlant is, ezzel többgenerációs lakóházat létrehozva. Ráadásul a tetőtér-beépítésre ugyanannyi támogatást lehet igénybe venni, mint egy új építésű ingatlanra.

 

Banki utalások

Már 2023. január 1-jén hatályba lépett a pénzforgalom lebonyolításáról szóló rendelet módosítása, amely tartalmazza az azonnali fizetési ökoszisztéma továbbfejlesztésével (AFR2.0) kapcsolatos kötelezettségeket és határidőket. Ezek közül az egyik határidő, hogy 2023. szeptember 1-jétől 

az azonnali fizetési tranzakciók értékhatára tízmillió forintról húszmillió forintra emelkedik. 

Az indoklás szerint az értékhatár emelésének célja, hogy az eseti jelleggel bekövetkező, nagy értékű azonnali átutalás lebonyolítása is sikeresen teljesülhessen, ezzel még nagyobb kényelmet biztosítva a vállalkozásoknak és lakosságnak.

 

Emelkedő pedagógusbérek

Az Országgyűlés július 4-én elfogadta a pedagógusok új életpályájáról szóló törvényt, amely alaposan átírja a köznevelésben dolgozók munkajogi helyzetét, valamint a szakszervezetek és az oktatási intézmények működését. Bár a jogváltás csak 2024. január 1-jén történik meg, az erről szóló tájékoztatást 2023. szeptember 15-ig kapják meg az érintettek, akik a jogviszonyváltás el nem fogadásáról 2023. szeptember 15. és 2023. szeptember 29. napja között nyilatkozhatnak.

A jogváltással a pedagógusok alapszabadsága 46 napról 50 napra emelkedik, ebből az igazgató 15 nappal rendelkezhet.

Amennyiben az állami fenntartású köznevelési intézmény működése bármely okból nem biztosítható, az új ellátási helyen a napi munkaidő 8 óráról legfeljebb 12 órára, a heti munkaidő legfeljebb 48 órára emelhető. Ezzel együtt a pedagógusok esetében megszűnik a rendkívüli munkaidő és az azért járó, munka törvénykönyve szerinti díjazás.

A törvény szerint a tanár átvezényelhető, annyi kitétellel, hogy erre csak az adott járáson belül van lehetőség, és meghatározott élethelyzetben a pedagógus hozzájárulása is kell hozzá. Visszatér a fegyelmi eljárás, az érintett pedagógus ennek értelmében kaphat megrovást, akár hat hónapon át tartó húszszázalékos bércsökkentést, de a vezetői megbízását is visszavonhatják, amellett, hogy el is bocsáthatják.

A felső kategóriákban akár másfél millió forintot is kereshetnek majd egyes tanárok havonta a munkáltatók szakmai kritériumok alapján elvégzett mérlegelése szerint.

A Pedagógus I. kategóriában 410 ezer forinttól 1,065 millió forintig, Pedagógus II. esetén 430 ezer forinttól 1,135 millió forintig terjedhet a fizetés mértéke, egy mesterpedagógus ugyanakkor 520 ezer forinttól 1,365 millió forintig, egy kutatótanár pedig 640 ezer forinttól 1,47 millió forintig terjedő mértékben kaphat illetményt.

A köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyban állók végkielégítést is kaphatnak. Ez húsz év jogviszonyban töltött idő után nyolchavi távolléti díjnak megfelelő összeg lehet, de már három év után egyhavi illetménynek megfelelő végkielégítés kapható.

 

Tüntetnek

Az Egységes Diákfront, a Civil Bázis és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) korábban közös sajtótájékoztatón jelentette be, hogy szeptember 1-jén rendkívüli osztálytalálkozót tartanak a Kossuth téren, ezzel kívánják megnyitni az őszi tüntetéssorozatukat.

A tervek szerint a legnagyobb – hídfoglalással egybekötött – tiltakozást szeptember 15-én tartják meg, de más szervezetek egyéb akciókkal is készülnek.

Borítókép: A BKK új bankkártyás terminálja (Fotó: BKK)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.