Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 14.
Anglia

Pedagógus-életpálya: jelentős béremelés, tíz hét szabadság, 24 órás munkahét

Garantált a béremelés és megnövelték a szabadság idejét is.

Magyar Nemzet
2023. 06. 17. 10:35
Borítókép: illusztráció (Fotó: Bach Máté)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint arról lapunk is beszámolt, egész éjszaka és szombaton hajnalban is folytatódott az Országgyűlésben a pedagógusok új életpályamodelljéről szóló törvényjavaslat általános vitája. Az előterjesztést Pintér Sándor belügyminiszter jegyzi, amely a tárcavezető szerint azt a célt szolgálja, hogy a gyermekeket nevelő, oktató pedagógusok szakmai és anyagi megbecsülése javuljon.

Garantált a béremelés

Soha nem látott mértékű béremelés lesz a szférában. Ehhez az is kell, hogy Brüsszelből érkezzenek meg az uniós források, amelynek eredményeképpen fokozatosan a diplomás átlagbér 80 százalékát elérő fizetésük lehet a tanároknak. Amíg az uniós pénzek nem érkeznek meg, addig is évi tízszázalékos emelés várható.

Lapunk korábban kifejtette egy összefoglaló cikkében, hogy ha a törvényjavaslatot elfogadja a parlament, 

a pedagógus felső kategóriáiban akár másfél millió forintot is kereshetnek majd egyes tanárok havonta a munkáltatók szakmai kritériumok alapján elvégzett mérlegelése szerint. 

A Pedagógus I. kategóriában 410 ezer forinttól 1,065 millió forintig, Pedagógus II. esetén 430 ezer forinttól 1,135 millió forintig terjedhet a fizetés mértéke, egy mesterpedagógus ugyanakkor 520 ezer forinttól 1,365 millió forintig, egy kutatótanár pedig 640 ezer forinttól 1,47 millió forintig terjedő mértékben kaphat illetményt. A javaslat szerint a köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyban állók végkielégítést is kaphatnak. Ez húsz év jogviszonyban töltött idő után nyolchavi távolléti díjnak megfelelő összeg lehet, de már három év után egyhavi illetménynek megfelelő végkielégítés kapható. 

Tíz hét szabadság

A törvényjavaslatban korábban 12 órás felső korlátot határoztak meg a napi kötelező munkaidőre. 

Ezt a javaslatban elhagyták, vagyis a teljes napi munkaidő nyolc óra lesz. Ugyanakkor a szabadság idejét is megnövelték, az alapszabadság mértéke évi ötven munkanap lenne, 

amelyből a munkáltató legfeljebb tizenöt munkanapot vehet igénybe a nevelési-oktatási intézmény tevékenységi körébe tartozó nevelés, oktatás, gyermekfelügyelet, a pedagógiai szakszolgálati intézmény tevékenységi körébe tartozó pedagógiai szakszolgálati tevékenység céljára. 

Heti 24 órában rögzítenék a tanítási órák számát

Hollik István, a KDNP képviselője a tegnapi általános vitában az Országgyűlésben kifejtette: a javaslat a munkaidővel összefüggésben azt rögzíti, hogy heti 22–26 órát kellene kötelezően tanítani. 

Ugyanakkor az ezzel kapcsolatban érkezett kérést, azaz a kötelező óraszám heti 24 órában való rögzítését lehet tárgyalási alapnak tekinteni, és ezt a KDNP a maga részéről tudná támogatni. 

Azért tesznek technikai módosító javaslatok helyett politikai lépéseket az új pedagógus életpályamodell ellen a magyar baloldali parlamenti pártok, mert politikai hasznot remélnek ettől − jelentette ki a Nézőpont Intézet elemzője szombat reggel az M1 aktuális csatornán. Pálfalvi Milán szerint a baloldal tudja, hogy nem talál fogást a törvényen, azért próbálják az érintetteket, tanárokat, iskolaigazgatókat, szülőket dezinformálni. Sok téves információ kering erről a törvény-tervezetről, pedig az bárki számára hozzáférhető az Országgyűlés honlapján − tette hozzá. Mint mondta, akik megismerik a javasolt intézkedéseket és azok várható eredményeit, azok meg fognak nyugodni. Azok olyan előnyökkel járnak, amelyek segítik a pedagógusokat abban, hogy több szabadságuk lehessen, valamint nagyobb fizetést vihessenek haza. 

Fontos, hogy a teljesítményt dotálja a rendszer, de kérés alapon. Ez azt jelenti, hogy ha van olyan pedagógus, aki szeretne többet, jobban dolgozni, annak teljesítményét el fogja ismerni az új rendszer. Ez azonban nem kényszer, hanem lehetőség 

− tette hozzá. A kormány célja, hogy egy működőképes államot hozzon létre, a Fidesz-KDNP 2010 óta ezen dolgozik. Éppen ezért nincs más lehetősége a "dollár baloldalnak", mint hogy politikai eszközökkel zavart keltve próbálja meg rontani a helyzetet − fejtette ki Pálfalvi Milán.

A tüntetés kudarca

A vitával egy időben, nagyjából ezerötszázan gyűltek össze tegnap a Kossuth téren, hogy tiltakozzanak a pedagógusok életpályájáról szóló törvénytervezet ellen. Az eseményen tudósító kollégánk szerint láthatóan érdektelenségbe és trágárságba fulladt a tüntetés. 

Egyébként a baloldali pártok is szép számban képviseltették magukat: A tüntetés vége felé ellenzéki politikusokat szólítottak a színpadra, akik két percet kaptak arra, hogy a törvénytervezet ellen emeljenek szót. Az MSZP társelnöke, Kunhalmi Ágnes szerint a kormány visszaél a kétharmaddal, és hazudik, amikor Brüsszeltől várja a pénzt a tanárok béremelésére. A párbeszédes Szabó Tímea a szégyen és a gyávaság napjának nevezte a parlamenti vitát. A Tanítanék Mozgalom tagjai diktatúrát kiáltottak, a diáktüntetők Petőfit szavalva akasztást vizionáltak, Pankotai Lili – aki a tavaly októberi kormányellenes tüntetésen elmondott trágár beszédéről híresült el – ezúttal is a kormányt bírálta obszcén stílusban. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Bach Máté)

 

 

Mindent egy helyen az Eb-ről

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.