Fontos megállapodást írt alá a kormány a pedagógusok érdekvédő szervezetével

A felek szerint az együttműködés az egész nemzet sorsát meghatározhatja.

Magyar Nemzet
2023. 08. 17. 12:43
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fiatal nemzedékek érdekében kötött komplex, átfogó megállapodást a Kulturális és Innovációs Minisztérium a Nemzeti Pedagógus Karral – közölte Csák János miniszter azon a találkozón, amelyen Horváth Péterrel, az oktatási testület elnökével aláírták az együttműködésről szóló megállapodást – adta hírül az MTI. 

– Ennek eredményei a gyermekeket és a családokat szolgálják majd, és akár az egész nemzet sorsát meghatározhatják 

– hangsúlyozta Csák János. Mint fogalmazott, a Nemzeti Pedagógus Kar országos szinten és nemzetközi kitekintéssel követi a versenyképességhez szükséges folyamatokat, a Kulturális és Innovációs Minisztérium részvétele pedig azért indokolt, mert ehhez a tárcához tartozik a szakképzés, a felsőoktatás és a felnőttoktatás.

A miniszter a megállapodásban érintett három terület közül elsőként a szakképzést emelte ki mint olyan rendszert, amely sikeresen átalakult az elmúlt években, és a tapasztalatai iránt ma már a világ minden részén érdeklődnek. Hangsúlyozta, 

az együttműködés kiterjed emellett a tehetséggondozásra, amelynek biztosítania kell a fejlődés lehetőségét a kiemelkedő képességű fiatalok számára, 

ám ehhez előbb a pedagógusok közreműködésével meg kell találni. A megállapodás harmadik területeként említette a felsőoktatást, amely szintén jelentős változásokon ment keresztül. Az eredmények közül az egyik legfontosabbnak azt nevezte, hogy nőtt a felvételizők, azon belül is a pedagógus- és tanárképzésre jelentkezők száma.

Horváth Péter az aláírást megelőzően azt mondta, 

a Nemzeti Pedagógus Kar a tárca stratégiai partnereként csatlakozott a megállapodáshoz. 

– A testület továbbra is fontosnak tartja, hogy közvetítő szerepet töltsön be a pedagógusok és a minisztériumok között – tette hozzá.

Mint fogalmazott, szakmai érdekképviseletként az elmúlt időszakban sok egyéb feladattal is foglalkozott a testület, a legfontosabbnak ugyanakkor továbbra is azt tekintik, hogy segítsék a pedagógusokat a feladataik ellátásában, és közvetítsenek a köznevelésben dolgozók és a kormányzat között.
 

Horváth Péter szorgalmazta a felzárkóztató programok, a szakképzés, a tehetséggondozás, a pályaorientáció tapasztalatainak értékelését, és különösen fontosnak kérdésnek tartja azt, kik és hogyan fognak tanítani a jövőben.

 Azt mondta, a kormány egyik legfontosabb feladata, hogy ehhez a feltételeket biztosítsa, a Nemzeti Pedagógus Kar pedig ennek érdekében kérte, hogy a képzések kialakításánál vegyék figyelembe a pedagógusokat alkalmazó intézmények igényeit.  A testület vezetője üdvözölte, hogy a kormány a tehetséggondozás terén is elkötelezett a hátrányos helyzetű térségek felemelésében, és úgy véli, hogy a testület országszerte hatékonyan segítheti a tehetséges diákok felkarolását.

Horváth Péter a Magyar Nemzetnek már beszélt  a kormánnyal való korábbi egyeztetésekről. A köznevelésben foglalkoztatottak jogállásáról szóló törvénnyel kapcsolatos tárgyalásoknál például rengeteg időt kaptak álláspontjuk kifejtésére, így egy részletes, hosszú egyeztetésre volt lehetőségük a kormánnyal. 

Borítókép: Csák János kulturális és innovációs miniszter és Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke kezet fog, miután együttműködési megállapodást írtak alá a Kulturális és Innovációs Minisztérium és a Nemzeti Pedagógus Kar között a minisztérium könyvtártermében (Fotó: MTI/Hegedüs Róbert)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.