Nemrég építették, de több mint egy évre lezárják az egyik XIII. kerületi rendelőt

A XIII. kerület 15 hónapra lezárja a Révész utcai rendelőt, hogy felújítsák a gépészetét, a helyiek nem örülnek, hiszen egy jóval messzebb lévő rendelőbe irányítják ideiglenesen át őket.

Forrás: MANDINER2023. 09. 04. 22:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Vizafogón élők nagy örömére, hosszú és fárasztó építkezés után a 2010-es évek elején adták át a Révész utcai rendelőt. Akkor az épület a nulláról épült, az előtte lévő épületet ugyanis elbontották és helyére egy kor minden igényének megfelelő, esztétikus és modern épületegyüttes került. Ha az ember mai napig ránéz a gyermek- és felnőtt rendelőre, valamint a mellette lévő gyógyszertárra, nem tűnik lelakottnak az épület, továbbra is egy modern épületről van szó, ezért sem értik a XIII. kerületiek, miért kell megint bő egy évre nélkülözniük – olvasható a Mandiner cikkében.

A polgármester közösségi oldalán jelentette be, hogy ebben a hónapban nyithat meg a teljesen felújított Göncöl utcai rendelő, ahol a kivitelezés tavaly januárban indult. Tóth József bejelentése alapján ide kell járniuk azoknak, akik eddig a Révész utcában látogatták házi orvosukat. 

A Révész utcai gyermek és felnőtt háziorvosi rendelőben teljes gépészeti felújítást tervezünk

jelentette be az MSZP-s politikus.

Kis távolság egy egészséges embernek, nagy egy betegnek 

A Vizafogó lakótelepen élők körében nagy zúgolódást váltott ki a Révész utcai orvosi rendelő felújításának a híre, többen arra panaszkodtak, hogy betegen sokkal nehezebb lesz megközelíteniük a Göncöl utcát, mint a Révészt. Két hét múlva, azaz szeptember 18-tól azonban a kerület másik végébe, négy kilométerrel arrébb kell már járni, ha látni szeretnék az orvosaikat. A kerület bejelentése alapján nyolc körzet költözik át a Göncöl utcai rendelőbe szeptember 15-én, pénteken, mely napon a rendelés szünetel. 

A tájékoztatása szerint tömegközlekedéssel három útvonalon is el lehet jutni a Göncöl utcai rendelőhöz:

  • az egyik megoldás az M3-as metró igénybevétele a Gyöngyösi utcáig (a Duna Plázáig), majd onnan tovább egy megállót a 105-ös vagy a 210-es busszal kell utazni egy állomás erejéig, a Cziffra György parkig;
  • a másik megoldás a 15-ös busz használata, ezzel a Gyöngyösi utcai végállomásig (tehát a Duna Plázáig) kell menni, onnan pedig az említett két busz valamelyikére kell felszállni, és egy megállót menni a Cziffra György parkig;
  • lehetőség még a 14-es villamos is, amivel a Fiastyúk utcáig kell utazni, onnan pedig a 105-ös vagy a 210-es busz visz el a Cziffra György Parkig.

Bár több időt igényel eljutni orvoshoz, az egészségügyi ellátás színvonala változatlan lesz a vizafogóiak számára

– áll a kerület közleményében

Megkeresték a XIII. kerületet, pontosan milyen munkálatokat is hajtanak végre. Ladányi Zsolt, a kerület sajtó- és kommunikációs referense a Mandinernek elmondta, hogy a teljes vízgépészeti rendszert kell felújítani. Szavai szerint a 2009-es évek környékén gyártott és forgalmazott horganyzott acélcsövek horganyvastagsága – mint azóta több szakmai vizsgálatban bebizonyosodott – nem volt elegendő, használat során olyan kémiai hatások érték, amelyek a benne vezetett víz minőségét negatív irányba befolyásolták és korai korrózióhoz vezettek. 

A csövek horganyvastagsága vélhetően 33 µm volt a szabvány által előírt 55 µm helyett. A nagykereskedőknél jellemzően ezt lehetett kapni, a vastagságkülönbséget szemmel megállapítani nem lehetett

– jelezte, majd úgy folytatta, hogy azóta a szabványok nem engedik meg a horganyzott acélcső alkalmazását ívóvízvezetékekhez. Tájékoztatása szerint a felújítás tartalmazza az összesen 2492 folyóméter vízgépészeti vezeték bontását és teljes cseréjét, az ehhez szükséges bontási és helyreállítási munkákkal együtt.

Mint kiderült: a beruházás összege bruttó 258,8 millió forint.

Korábban a Magyar Nemzet beszámolt arról is, hogy az egyik XV. kerületi rendelőben az ablakon keresztül konzultáltak a betegekkel az orvosok, miután leomlott a plafon.

Még a nyár elején ázott be a XV. kerületi Hősök út 3. szám alatti, nemrégiben felújított háziorvosi rendelő, egy ott dolgozó elmondása szerint a gyermekfogászat mennyezete leszakadt, az elektromos armatúrából pedig folyt a víz – adta hírül akkor a Metropol

– Az ügy pikantériája, hogy miközben a XV. kerület baloldali vezetése folyamatosan a kormányzati elvonásokkal riogat, addig még azt a pénzt sem tudta hatékonyan felhasználni, ami a rendelkezésére áll – mondta a lapnak korábban a XV. kerületi Fidesz–KDNP frakcióvezetője.

Lehoczki Ádám szerint az Orbán-kormány 2020 óta összesen 760 millió forinttal támogatta a XV. kerületet a Hősök úti rendelők felújításában, ehhez a XV. kerületi önkormányzat közel 140 millió forint saját forrást tett hozzá. A felújítás alatt álló Hősök útja 1. szám alatti rendelőépület is többször beázott már. A közbeszerzést még 2020 decemberében kötötték meg, az átadás határideje pedig 2021. novemberben lett volna, ám a helyiek mind a mai napig nem tudják igénybe venni a szolgáltatást.

Borítókép forrása: BP13.hu

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.