Vona Gábor bocsánatot kért a nemzeti radikálisoktól

A Második Reformkor elnöke közölte, annak idején látta, hogy „jön az összefogás”, aminek nem akart akadálya lenni, ezért is hagyta ott a Jobbikot. Bocsánatot is kért a nemzeti radikálisoktól, ha megbántotta őket, majd közölte, ügyek mentén a DK-val is hajlandó együttműködni.

2023. 09. 09. 18:08
Vona Gábor pártot alapított
Vona - rendezvény Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Élni és élni hagyni” felirat mögött kezdte beszédét Vona Gábor a Második Reformkor zászlóbontásán. A politikai palettára ismét visszatérő pártelnök – ahogy azt az elmúlt években már megszokhattuk – öt pontban vázolta fel pártja szerepét, céljait, ügyeit.

Vona Gábor elmondta, azért döntött a pártalapítás mellett, mert változásra van szükség, és úgy érzi, van olyan cél, amiért érdemes változni. Megítélése szerint ma Magyarországon az ember vagy sorosista, vagy orbánista, ezzel szemben a Második Reformkor olyan országot szeretne, ahol a társadalom nem az egyik vagy a másik oldalon áll. 

Mi egy önszerveződő Magyarországot, egy önbecsüléssel rendelkező társadalmat szeretnénk, ahol nincs egyik vagy másik oldal 

– fogalmazott Vona. 

 

Bocsánatkérés öt év után

Az újdonsült pártelnök saját szerepéről beszélve felidézte, 2018-ban lemondott a Jobbik vezetéséről, kilépett a politikából, de nem csak azért, mert megígérte, ha a Jobbik nem kerül kormányra, ő távozik. 

– Láttam, hogy jön az összefogás, amiben sem erkölcsileg, sem gyakorlatban nem akartam részt venni. Hogy ne legyek akadálya ennek, inkább hátrébb léptem

 – mondta Vona, aki egyébként annak idején még a Momentummal és az LMP-vel való együttműködést is szorgalmazta. 

Úgy folytatta, sok volt benne a kérdőjel, időre volt szüksége, míg a kérdéseire választ talált, de szerencsére mára a kérdő mondatokat felváltották a kijelentő mondatok. 

Közölte azt is, tudja, sokan úgy emlékeznek rá, mint a Jobbik elnöke, aki elárulta őket, tőlük most bocsánatot kért.

 – Vannak, akik a nemzeti radikalizmusomat nem bocsájtották meg, mások pedig azt, hogy azt feladtam egy másik értékrendért. Most mindenkitől, aki úgy érzi, megbántottam, szeretnék bocsánatot kérni 

– mondta Vona, aki jelezte, a továbbiakban nem akar a múlttal foglalkozni, nem ez a feladat, neki a jelenre és a jövőre kell koncentrálnia.

Vona Gábor pártot alapított
Vona bocsánatot kért azoktól, akik úgy érzik, a Jobbik elnökeként cserbenhagyta őket Fotó: Mirkó István

 

Együttműködés az ügyek mentén

A Második Reformkorról mint pártról a pártelnök azt mondta, inkább politikai szemlélet alapján akarnak tevékenykedni, ki akarnak törni a szűkre szabott pártszerűségből. – Azt szeretnénk, ha lennének közös ügyeink, közös vitáink, céljaink között szerepel a kompromisszum is. 

Ha az ügyeink mentén együtt kell működni pártokkal, legyen az a DK vagy a Fidesz, akkor megtesszük. 

Bárkivel együttműködünk az ügyeink mentén, de senki nem lesz politikai szövetségesünk, mert a saját identitásunkat nem adjuk fel – hangsúlyozta a nemzeti radikális Jobbik lelkét elvevő, abból néppártot kreáló Vona Gábor.

Pártja külpolitikájáról azt mondta, 

Magyarország a Nyugathoz tartozik, annak a szövetségi rendszernek a része, ezért kulcsfontosságú, hogy az EU-val és a NATO-val is helyreállítsuk a kapcsolatot.

 – Ez nem Nyugat-majmolás vagy Kelet-gyűlölet, ez geopolitika – állította. Emellett közölte azt is, a jövő évi önkormányzati választáson nem indulnak, már csak azért sem, mert pártmentes önkormányzatokban hisznek, de az EP-választásra nagyon készülnek. – Az Európai Parlamenti választás egyik tétje, hogy kik képviselik Magyarországot. A másik tétje belpolitikai, hiszen a jövő évi voksolásból kiderül, melyik párt hogyan szerepel majd a 2026-os országgyűlési választáson, illetve, hogy milyen kormány lesz – emelte ki Vona Gábor.

Borítókép: Vona Gábor pártot alapított (Fotó: Mirkó István)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.