Vonával és Ujhelyivel indul az ellenzéki politikai szezon

Ellenzéki rendezvénydömping veszi kezdetét, miután több bukott politikus is karrierépítésbe kezdett. Az előttünk álló napokban Vona Gábor lakossági fórumon, Ujhelyi István értelmiségi találkozón, Márki-Zay Péter pedig pártkongresszuson igyekszik támogatókat szerezni.

2023. 09. 09. 5:53
VONA Gábor ellenzék
Budapest, 2018. április 9. Vona Gábor, a Jobbik elnöke sajtótájékoztatót tart a párt választási eredményváró rendezvényén a budapesti Aquincum Hotelben 2018. április 8-án. Vona Gábor lemond elnöki tisztségéről. MTI Fotó: Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Ujhelyi István által újraálmodott szárszói találkozóval, valamint Vona Gábor frissen bejelentett pártjának mai zászlóbontásával indul az ellenzék őszi szezonja, legalábbis azoknál, akik mára lekerültek a politika nagyszínpadáról. Őket követi Márki-Zay Péter nemrég bejegyzett pártjának első országos kongresszusa.

Ismert, az MSZP-t elhagyó, ma már független EP-képviselő, 

Ujhelyi István volt az első, aki bejelentette, újjélesztené az egykori szárszói találkozók hagyományát, mondván, az „igencsak ráférne a közéletre”.

 Az egykori szocialista politikus kezdeményezésére hét év után ma a Margitszigeten ismét megtartják a baloldali holdudvart tömörítő rendezvényt. Emlékezetes, Farkasházy Tivadar és családja harminc éve, 1993-ban balatonszárszói nyaralójukban rendezték meg az első szárszói találkozót. A rendezvényen egy nagyobb szünettől eltekintve egészen 2016-ig minden évben a család kertjében jöhettek össze a magyar politikai, gazdasági, tudományos és művészeti élet képviselői, hogy az ország aktuális ügyeiről vitatkozzanak. 

Az elmúlt napokban a Farkasházy és Ujhelyi között zajló, egymást meghazudtoló, feszült levélváltások és elhatárolódások közepette újraélesztett mai találkozó helyszíne a Balaton-part helyett most Budapesten, a Margitszigeten lesz, 

a zártkörű összejövetel nevét is SzázSzó találkozóra változtatták. A szervezők szerint „ugyanazt és ugyanúgy bizonyosan nem lehet azonnal létrehozni, de civil és közéleti bázison mi most kísérletet teszünk a folytatásra”.

Vona visszatér

Közben a Jobbik elnöki székét 2018-ban elhagyó Vona Gábor az elmúlt évek influenszerkedése után úgy döntött, hogy visszatér a pártpolitikába. 

Vona ugyancsak ma, a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központban tart lakossági fórumot, ahol a Második Reformkor zászlót bont.

 Vona csütörtökön jelentette be, hogy pártot alapított, célja pedig az, hogy a jövő évi EP-választáson jól szerepeljenek. Vona egyébként már a sokadik olyan politikus, aki a Jobbikból való távozás után nem tudott vagy akart elszakadni a pártpolitikától. Hozzá hasonlóan Jakab Péter is pártot alapított, miután elnökként a Jobbikban elbukott. Jakab először létrehozta a Nép Pártján Mozgalmat, amiből pár hete hivatalosan is párt lett. 

 

Vona Gábor és Jakab Péter ellenzék
Vona Gábor után Jakab Péter volt pártelnök is új pártot alapított (Fotó: MTI/Vajda János) 

 

Mára bevett szokássá vált, hogy ha egy politikus létrehoz egy civil szervezetet, abból előbb-utóbb párt lesz. Így tett a 2022-es választáson csúfos vereséget szenvedett, majd szövetségesei által teljesen magára hagyott 

Márki-Zay Péter is, aki úgy döntött, ahelyett, hogy felhagyna politikai ambícióival, pártot alapít. Ez meg is történt, a nemrégiben bejegyzett Mindenki Magyarországa Néppárt pedig szeptember 16-án a Belvárosi Színházban tartja meg első országos kongresszusát. 

A kis pártok sora itt nem ér véget, ugyanis Mesterházy Attila is a pártalapítás mellett döntött. Az MSZP-ből tavasszal kilépett politikus szerint helye van egy olyan új pártnak, amely szociáldemokrata értéket képvisel. Mint fogalmazott, az új párt világos célja, hogy új szavazókat nyerjen meg egy balközép politikán alapuló kormányváltás érdekében.

– A politika olyan tevékenység, amelyre ha rászokik az ember, nem lehet lejönni róla 

– mondta a lapunknak a fentiekről Nagy Ervin. A XXI. Század Intézet elemzője szerint egyfajta kétségbeesés is tükröződik a kis pártok mozgásában. – Amellett, hogy pánikszerűen próbálják felhívni magukra a figyelmet, három fronton is harcot vívnak. Küzdenek egymással, hiszen 2024-ben, az önkormányzatin szükség lesz valamilyen összefogásra, az esélyeket előválasztás helyett háttéralkuk határozzák majd meg – fogalmazott az elemző, hozzátéve, a kis pártok küzdenek a DK dominanciájával is. 

Harmadik frontvonalként a pártok küzdelmét említette saját kisszerűségükkel. 

– Ki kell magukat találni, meg kell különböztetni magukat a többiektől. Ha ez nem megy, akkor feleslegessé válik a létük – fogalmazott az elemző.

Borítókép: Vona Gábor 2018-ban mondott le a Jobbik elnöki posztjáról. (Fotó: Kovács Tamás/MTI) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.