A második világháborús magyar repülőgép fegyverzetét is kiemelték a Balatonból + videó

Vízre került egy újabb mozgatható ponton-munkaállomás is.

Forrás: honvedelem.hu2023. 10. 12. 21:49
null
Forrás: honvedelem.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy Balatonba zuhant magyar Messerschmitt 109 típusú vadászrepülőgép fegyverzetének egyik darabját emelték ki a tóból október 11-én – adta hírül honlapján a honvédség. Hozzátették: vízre került egy újabb mozgatható ponton-munkaállomás is.

Forrás: Honvédelem.hu

Megfeszített tempóban zajlik a második világháborúban a tóba zuhant Messerschmitt kiemelésének előkészítése. A búvárok október 11-én megtalálták és a felszínre hozták a gép fegyverzetének egy részét. Magó Károly zászlós tűzszerész szakember felügyelete mellett vizsgálták meg az újabb leletet.

Folytatjuk a meder tisztítását is. Kiderült, hogy sokkal több üledék rakódott le a géproncsra, mint amire számítottunk. Az elsődleges feladatunk most az, hogy a roncs környékét letakarítsuk, és persze magát a roncsot is. A kiemeléshez ugyanis fel kell tudnunk mérni, hogy pontosan mekkora a roncsdarab. Egyébként a tisztítás minden fázisában szonárral mérjük fel a medret, így ellenőrizzük a roncs állapotát

– mondta a zászlós.
A honvédség oldalán azt írták: az iszap a munkafolyamat során egyszerre áldás és átok. Átok, mert a megtalált darabok megtisztítása hosszadalmas folyamat, és áldás, mert az iszap konzerválta a Messerschmitt roncsait. Rámutattak: a tiszta darabok (mint például a légcsavar egyik része) civil szemmel nézve megdöbbentően jó állapotban maradtak meg.

Forrás: Honvédelem.hu

A fegyvert még iszapréteg fedte, ám a tűzszerészi vizsgálat megállapította: biztonságosan szállítható a partszakasz lekerített részére, ahol újabb alapos vizsgálat alá került.

Borítókép: A repülőgép fegyverzetének kiemelése (Forrás: Honvédelem.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.