Magyarországon nem lesz terrorpárti tüntetés

Pénteken délutánra a Külgazdasági és Külügyminisztérium épületéhez demonstrációt hirdettek a Hamász mellett. A palesztin–izraeli háború kitörése óta Európa-szerte szerveznek tüntetést palesztin csoportok, de Budapesten eddig még nem tüntettek. Orbán Viktor a Kossuth rádió reggeli műsorában leszögezte: nem lesz terrorpárti tüntetés Magyarországon. A Budapesti Rendőr-főkapitányság felhívja a figyelmet, hogy a betiltott gyűlésen történő részvétel szankciót von maga után.

2023. 10. 13. 8:43
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Állj ki Gázáért és bátor embereiért!” – olvasható egy palesztinbarát szervezet szórólapján, amely szerint péntek délutánra gyűlést hirdettek a Külügyminisztérium elé.

Fotó: tev.hu

Mint korábban beszámoltunk róla, a palesztin–izraeli háború kitörése óta Európa-szerte szerveznek tüntetést palesztin csoportok, Budapesten eddig azonban még nem tüntettek.

A Tett és Védelem Alapítvány közleményt adott ki, melyben emlékeztettek: az elvetemült terrorakció után lefejezett csecsemők, elrabolt gyerekek, megerőszakolt nők, meggyalázott holttestek, eddig 1300 lemészárolt ártatlan áldozat és az el nem múló gyász maradt. Hozzátették: Magyarország az elmúlt évtizedben következetesen kiállt a magyar zsidóság és Izrael állam mellett. Szemben számos nyugat-európai országgal, ahol ezrek, tízezrek ünnepelték és éljenezték a palesztin tömeggyilkosokat, addig Magyarországon ilyentől soha nem kellett tartani.

Megítélésünk szerint a gyűlés a magyar zsidóság mint vallási közösség méltóságát sérti, lévén a gyűlés burkoltan egy olyan terrorcselekmény melletti kiállásra hív fel, melynek sértettjei nagyrészt pusztán zsidó vallásuk okán váltak áldozatokká

– írták. A közleményben arra kérik a magyar kormányt és a jogkörrel rendelkező szerveket, hogy ne engedélyezzék a zsidó közösségek méltóságát sértő és fizikai biztonságát súlyosan veszélyeztető megmozdulást.

 

Orbán Viktor: Nem lesz tüntetés!

– Ami nálunk is meg kell hogy kongassa a vészharangot, az az, hogy tüntetések vannak a terroristák mellett egész Európában. Magyarországon is próbálkoztak, de itt ilyet nem lehet rendezni. Nem is fogunk erre semmilyen engedélyt megadni – fogalmazott Orbán Viktor a Kossuth rádió péntek reggeli műsorában. A miniszterelnök hozzátette: Nyugat-Európában úgy tűnik, vannak olyan emberek, akik helyeselik az ilyen akciókat.

Miután korábban ellenőrzés nélkül engedtek be tömegeket nyugat-európai országokba, most köztük ott vannak a Hamász megbízottjai is.

– Adjunk hálát a Jóistennek, hogy 2015-ben ott volt az eszünk meg a szívünk is, és megépítettük a kerítést meg a jogi korlátokat is, amellyel Magyarországtól távol tudtuk tartani a terrorizmust – állapította meg.

Mint mondta, Magyarországon él Európa egyik legnagyobb létszámú zsidó közössége, a magyar államnak meg kell védeni őket. – Azt nem lehet megengedni, hogy a magyar állampolgárok veszélyben érezzék magukat. Ezt meg kell akadályozni – hangsúlyozta a miniszterelnök.

 

A rendőrség megtiltotta a gyűlést

A Budapesti Rendőr-főkapitányság megtiltotta a főváros területére péntekre bejelentett gyűlés megtartását. Egy magánszemély jelentette be, hogy az Izrael és a Hamász terrorszervezet között folyó fegyveres harc kapcsán Budapest II. kerületében gyűlést kíván tartani.

A gyűlés illeszkedik a Hamász felhívásához, amely erre a napra a „harag kimutatására” szólítja fel híveit az egész világon. 

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a gyülekezési jogról szóló törvény vonatkozó bekezdése alapján tiltotta meg a gyűlés megtartását, mert az közvetlenül veszélyeztetné a közbiztonságot és a közrendet. A rendőrség felhívta a figyelmet, hogy a betiltott gyűlésen történő részvétel szankciót von maga után.

 

Szombaton is tüntettek volna

Szombatra is gyűlést jelentettek be Budapesten, de Magyarországon nem lehet terrorszervezet mellett tüntetni – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság.

Egy magánszemély jelentette be, hogy az Izrael és a Hamász terrorszervezet közötti háború kapcsán október 14-én az V. kerületben gyűlést szeretne tartani, amely kapcsolódik a Hamász felhívásához.

A rendőrség a gyülekezési jogról szóló 2018. évi LV. törvény 13. § 1. bekezdése alapján megtiltotta a gyűlést, mert az a közbékét és a jelenlévők biztonságát is veszélyeztetné.

Borítókép: A Hezbollah támogatói Teheránban (Fotó: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.