Banki elemző: Pénzmosás gyanúját kelthette Karácsonyék nagy összegű készpénzbefizetése

A törvény a kockázatos ügyleteknél fokozott nyilvántartást ír elő a pénzintézeteknek – hívta fel a figyelmet a szakértő.

Forrás: Világgazdaság2023. 10. 17. 15:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyáltalán nem szokványos manapság, hogy valaki rendszeresen, nagy összegű készpénzt tegyen be a bankba, kivéve, ha üzleti tevékenységet folytat, például őstermelő – mondta a Világgazdaságnak Tóth Levente, a Bank360 vezető elemzője. Tóth szerint a befizetés önmagában nem jogellenes, de van egy pénzmosás elleni törvény, amely kockázatos esetekben fokozott nyilvántartásra kötelezi a bankokat, így például a fizetés körülményeit is vezetnie kell.

Hangsúlyozta: 

a pénzintézetnek ebben az esetben kötelezettsége, hogy fellépjen, de hogy ezt konkrétan mikor és hogyan teszi meg, az a bank belső szabályzataitól függ. 

Ezeket a belső előírásokat folyamatosan ellenőrzi nála a felügyeleti szervként működő Magyar Nemzeti Bank. 

Mint mondta, nem ritkák az olyan ellenőrzések, amelyek eredményeként végül a pénzmosás elleni szabályok be nem tartása miatt bírságolnak meg bankokat. Pont ezért a belső szabályzat egyértelműen azt is előírja, hogy mikor kell rögzítenie az adatokat. A következő lépés pedig a feljelentés, ha a bank úgy ítéli meg, hogy fennáll a jogsértés gyanúja – magyarázta.

A vezető elemző rámutatott, pénzmosásról akkor beszélhetünk, ha valamilyen jogellenes bevételt próbálnak tisztára mosni, ennek kiderítése a nyomozó hatóságok feladata. – Az adományoknak pont az a lényegük, hogy nem kell tudnom, kitől származik az adomány. 

Ez egy olyan jogi határmezsgye, amiről a nyomozás után a bíróságnak kell eldöntenie, történt-e jogsértés vagy sem 

– fogalmazott Tóth Levente, aki szerint a banknak csak az ügylet kockázatosságát kell vizsgálnia, és ha az jogellenességre utal, akkor meg kell tennie a szükséges lépést.

A szakembert azzal kapcsolatban kérdezte a lap, hogy a OTP nemrégiben feljelentést tett a Karácsony Gergely főpolgármesterhez kötődő 99 Mozgalom ellen, miután az rövid időn belül, alkalmanként több tíz milliót, összesen pedig félmilliárd forintot fizetett be a pénzintézet számlájára. A városvezető úgy reagált, hogy szerinte a jogszerű adománygyűjtést „csócsálják”, most éppen egy olyan anyaggal, melynek állításait a pénzintézetnek majd két éve elküldött dokumentáció is tételesen cáfolja. 

Ahogy azt lapunk elsőként megírta, pénzmosás gyanúja miatt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is vizsgálódik Karácsonyék ügyében. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.