Közpénzen szervezett kampánybulikat a XXII. kerületben a baloldal

Többeket felháborított, hogy bár a főváros a legszigorúbb védettséget követelte a nagytétényi Duna-parti zöldövezetre, a helyi baloldal oda szervezi a közpénzből finanszírozott, kampányszagú rendezvényeit. A helyiek szerint a momentumos bulik után jelentős szemétmennyiség is maradt a területen, bár ezt a szervezők tagadják. A júliustól októberig tartó Duna-parti dzsemborikat a főváros cége, a Budapest Brand Nonprofit Zrt. támogatta mintegy hétmillió forint közpénzzel. Karsay Ferenc Budafok-tétényi polgármester szerint elkeserítő, hogy más szabályok érvényesek, amikor a Momentum kampányol, és más, amikor az emberek akarnak használni egy területet.

2023. 10. 07. 12:46
Havasi Gábor és Karácsony Forrás: Facebook/ Dél-Budáért Egyesület
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Budafok-Tétényben a közösségi oldalakra feltett bejegyzések egy részének tanúsága szerint többeket felháborított, hogy bár a főváros a legszigorúbb védettséget követelte a nagytétényi Duna-parti zöldövezetre, a helyi baloldal oda szervezi a közpénzből finanszírozott, kampányszagú rendezvényeit. 

A fővárosi forrásokból, tehát közpénzből működő Budapest Brand Nonprofit Zrt. által közel hétmillió (nettó 6 985 000) forinttal támogatott ArtTér elnevezésű rendezvénysorozaton – az egyéb közösségi programok, sütögetés és zenélgetés mellett – aktívan kampányolt a fiatalok körében Tóth Endre Momentumos országgyűlési képviselő és Havasi Gábor, a párt polgármesterjelöltje, Karácsony Gergely egészségügyi tanácsnoka, sőt, maga a főpolgármester is. 

A finanszírozásról szóló együttműködési megállapodást az adófizetők pénzének felhasználásáról a Közösség Dél-Budáért civilszervezettel kötötték. A szervező egyesület alapítója Kóber György, aki nemrég lépett be a helyi képviselő-testületben a Momentum frakciójába. A programsorozatra a pénzt az úgynevezett Budapest Tuning ötletpályázaton nyerték el, amely közösségi és kulturális programok megszervezéséről, nem politikai rendezvényekről szólt. 

Ezért is visszás, hogy politikusok tartottak előadást ezeken a bulikon, a nagytétényi Duna-parton. 

Ráadásul a Fővárosi Közgyűlés pont a baloldal követelésére nyilvánította természetvédelmi területté a nagytétényi Duna-part zöldövezetét, de később azt a kis szakaszt, ahol a bulik folytak, kivették a védettség alól. A szigorítás miatt azonban nem engedélyezett semmilyen közösségi fejlesztés ezen a területen, például nem építhető bicikliút sem. 

– Az esemény olyan területen zajlott, aminek a védettségéért rettenetesen küzdöttek azok a zöldnek mondott pártpolitikusok, akik a belvárost is csak idegenvezető segítségével képesek elhagyni – nyilatkozta lapunknak a Nagytétényi ArtTér rendezvénysorozatról Karsay Ferenc. 

Budafok-Tétény polgármestere hozzátette: a természeti értékeket védeni kell, Karácsony Gergely főpolgármester is azt mondta, hogy a legszigorúbb védettségre van szükség. Ezzel egyet is értett Karsay a Fővárosi Közgyűlésben, csak azt kérte, hogy legyen az emberek számára is megközelíthető a Duna-part, de ők a legszigorúbb lezárásokhoz ragaszkodtak. 

A jelenlegi szabályok szerint még a póráz nélküli kutyasétáltatásért is büntetés járna, ha a fővárosi önkormányzat bármilyen módon be akarná tartatni saját szabályait. 

 – hangsúlyozta Karsay Ferenc, majd rámutatott: ennek a tükrében izgalmas, hogy a momentumosok erre a területre szervezték a saját kampányeseményüket. A polgármester szerint ez nem korrekt eljárás, hiszen Budapest egyik leghosszabb Duna-partja hosszú kilométereken keresztül megközelíthetetlen, 

vagyis más szabályok érvényesek, amikor a Momentum kampányol, és más, amikor az emberek használni akarnak egy területet.

Buliköntösbe bújtatott kampányrendezvény

A Duna-part nagytétényi szakaszára a hatrészes rendezvénysorozatot a Közösség Dél-Budáért egyesület szervezte, amelynek korábbi alapító elnöke Kóber György, Budafok-Tétény tizedik választókerületének képviselője. A fiatal politikus a legutóbbi önkormányzati választások előtt szerzett hírnevet magának, amikor a Pesti Srácok rámutatott: „óvóbácsiként” korábban a drogliberalizáció (és termesztés) élharcosának, a párbeszédes Juhász Péternek volt fontos embere. 

Kóber György
Fotó: Kóber György/Facebook

A gyerekekkel foglalkozó politikus munkásságának fontos szegmensét teszi ki a homoszexualitás terén az esélyegyenlőségért való küzdelem: az évente megrendezésre kerülő Budapest Pride idején rendszeresen szivárványba öltözteti profilképét. 

Kóber György ugyan nemrég lépett be a helyi Momentum frakciójába, de a baloldali párt a kampányszagú rendezvényein magasabb szintről is képviseltette magát: részt vett rajta Karácsony Gergely főpolgármester, Havasi Gábor, aki Budapest egészségügyi tanácsnoka és egyben a Momentum helyi polgármester-jelöltje, valamint szintén ugyanazon párt dél-budai országgyűlési képviselője, Tóth Endre is. 

A Budafok-tétényi momentumos politikusok, Tóth Endre és Havasi Gábor (jobbról a második és első) is részt vettek a közpénzből rendezett bulikon (Forrás: Közösség Dél-Budáért Egyesület/Facebook)

Az alapítvány nem szenvedett hiányt forrásokból: az ötmillió forint feletti fővárosi kifizetésekről szóló dokumentumok egyikéből kiderült, hogy a költségeket a Budapest Brand Nonprofit Zrt. finanszírozta csaknem hétmillió forinttal. Mint arról a Magyar Nemzet már beszámolt, az említett cég nagyon bőkezű tud lenni, ha kampányízű, „Budapestet népszerűsítő, közösségi” programok szervezéséről van szó: 

ennek címén legalább másfél milliárd forintot fizettek ki külsős vállalkozóknak idén augusztusig, 

miközben nem is olyan rég Karácsony Gergely még azzal fenyegetőzött, hogy ha a kormány nem segít, le kell állítani a villamosokat a Nagykörúton.

Forrás: Közösség Dél-Budáért Egyesület/Facebook

– Szerintem nem illik közpénzből kampányt folytatni, miközben csaknem hétmilliót kaptak erre egy főváros cégétől – szögezte le a finanszírozással kapcsolatban Karsay Ferenc. 

Elmondása szerint az időközi önkormányzati választáson elmarasztalta a Fővárosi Választási Bizottság azért, mert a saját jelöltjük mellett kampányolt egy-egy videó formájában. Úgy vélelmezték, hogy ez közpénzből volt, pedig ez nem volt igaz – tette hozzá, majd rámutatott: ez a mostani, teljesen nyilvánvaló eset azonban nem zavarja őket.

Mindenhol terjesztik a Momentum-propagandát ezeken a rendezvényeken, miközben elbújnak egy fiktív civil szervezet, a Közösség Dél-Budáért Egyesület mögé, amelyet a kerületi Momentum-frakció egyik tagja alapított 

– jegyezte meg a polgármester.

 

Szemét, temérdek mennyiségben

A Közösség Dél-Budáért megkeresésünkre azt válaszolta, hogy a rendezvénysorozatra a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság adott engedélyt. Állításuk szerint valamennyi alkalmat szemétszedéssel kezdtek és zártak, az összegyűjtött hulladékot pedig minden alkalommal elszállíttatták.

A támogató fővárosi Budapest Brand Nonprofit Zrt. erről lapunknak úgy nyilatkozott:  „a megvalósító partner 2023. július és október között összesen hat alkalomból álló programsorozatot valósított meg kerületi és környékbeli lakosok számára a közöttünk létrejött megállapodás alapján. A cég szerint nemcsak a szerződéskötést megelőzően, de folyamatosan szem előtt tartották a természetvédelmi szempontokat. A megvalósító partner a megállapodásban tudomásul vette, hogy a helyszín védett területen helyezkedik el, illetve »erdő« megjelölésű ekként a területen semmiféle állandó/maradandó építményt nem helyezhet el. Vállalta továbbá, hogy a helyszín használatához esetlegesen szükséges hatósági egyeztetéseket lefolytatja, engedélyeket megszerzi, és a jogosulatlan területhasználatból eredő összes következményt közvetlenül maga viseli.  Állították, hogy nem egy általunk vagy a közreműködésünkkel szervezett rendezvény alkalmával maradt hátra hulladék a részükről hivatkozott, vagy ahhoz közeli területen.”

Ennek ellenére számos képet osztottak meg a közösségi oldalakon a felháborodott a XXII. kerületi lakosok olyan Duna-parti területekről, amelyeken rengeteg a hulladék maradt a helyi kampányrendezvényen. 

Forrás: Huszonkettő/Facebook

Karsay Ferenc nem tudta lapunknak sem cáfolni, sem megerősíteni a helyi közösség beszámolóit, amelyek szerint a rendezvénysorozaton rendetlenséget és hulladékot is hagytak maguk után a résztvevők a természetvédelmi területen vagy annak közvetlen közelében.

– Csak azt tudom, hogy nincs ellenőrzés. Van egy, a főváros által szigorúan védett terület, de ezt senki sem ellenőrizte, főleg nem az illetékes hatóság, vagyis a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálata – magyarázta a polgármester. 

Elmondása szerint viszont a helybéliek határozottan állítják, hogy a rendezvénysorozat több alkalmán még csak nyilvános vécé sem volt. Viszont számos fabútort helyeztek el a Duna-parton, ami azért érthetetlen, mert gépjárművel behajtani nem lehet erre a területre – tette hozzá Karsay Ferenc, majd megjegyezte: akik rendszeresen járnak a nagytétényi Duna-parton, azt állítják, hogy rendetlenséget hagytak maguk után a résztvevők.

Borítókép: Havasi Gábor és Karácsony Gergely az ArtTér rendezvénysorozaton (Fotó: Közösség Dél-Budáért Egyesület/Facebook) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.