Sorsdöntő választás jön Lengyelországban, üzentek a magyar civilek is

A föderalista Európának a lengyel választásokon történő elutasítása mellett szólalt fel a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány.

Forrás: MTI2023. 10. 12. 15:53
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyílt levelet intézett a lengyel polgárokhoz a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA). A levélben az olvasható, hogy most, az agresszor Oroszország és Ukrajna közötti háború idején

a hét végén esedékes lengyelországi választásokon dönteni kell gyermekeink és unokáink jövőjéről, és a keresztény-konzervatív múlt hagyományainak őrzése Lengyelországban a PiS vezette kormány cselekvéseiben tükröződik. 

A lengyel kormány bátran üzen Ukrajnával szolidáris cselekedeteivel Oroszországnak, miszerint többé nem fordulhat elő az, amikor a szovjet birodalom majd fél évszázadig rabságban tartotta Kelet-Közép-Európa népeit – fejtette ki a magyar civil szervezet. 

Hangsúlyozták, a magyar és lengyel nép nem kér a birodalmi elképzelésekből, függetlenül attól, hogy ezek Oroszországból vagy éppen a brüsszeli elittől érkeznek. „Tudni kell, hogy Kárpátalján élő magyar testvéreink életüket áldozzák az agresszor elleni harcban. Nap mint nap baráti kezet nyújtunk az Ukrajnából érkező menekülteknek, biztosítjuk emberi jogaikat és magas szintű ellátásukat, hasonlóan a lengyelekhez” – írták. 

A CÖKA emlékeztetett: Magyarország Lengyelországhoz viszonyítva kis ország, ezért helyzeténél fogva kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak. „Átmeneti időszakban, geográfiai helyzetünknél fogva fogadnunk kell az orosz energiahordozókat. Nyíltan tesszük, nem titokban, mint sokan Nyugat-Európában” – világítottak rá.  

Kiemelték: a magyar kormány elítéli az agressziót, amit a magyar nép bizonyított 1956-os szabadságharcával. „Nem felejtjük az akkori szovjet vérontást.  A lengyel és magyar emberek akaratából az EU-hoz és a NATO-hoz szövetségesként csatlakozva színt vallottunk” – szögezték le. 

Felidézték, hogy 

a magyar és a lengyel kormány együtt áll ki a két ország szuverenitása mellett, kéz a kézben utasítják vissza a brüsszeli szankciókat. A lakosság védelmében nem támogatják az illegális migrációt, a keresztényi hagyományok őrzése mellett elutasítják az LMBTQ gyermekeket megrontó tevékenységét 

– közölték. 

Úgy vélték, Európa nehéz időket él, ezért is fontos, hogy a szuverenitást és a népfelség elvét megvalósító PiS mellett bajtársként álljanak ki. II. János Pál pápa szavait idézték, miszerint „ne féljünk!” 

A CÖKA szerint a lengyel választópolgárok a most következő országgyűlési választásokon új történelmi szakaszt nyithatnak, ha ismét a PiS-re és az általa alakított kormányra szavaznak, egyúttal megerősíthetik a V4-ek együttműködését.

Támogatunk benneteket, lengyel testvéreink, harcostársak vagyunk! Nem engedhetünk a brüsszeli neoliberális birodalmi elképzeléseknek, a sztaniolpapírba csomagolt föderalista állam létrejöttének

– fogalmaztak. 

Felszólították a hazájukat szerető polgárokat, hogy ne üljenek fel az ellenzéki erők mézes-mázos hazugságainak. A lengyel és magyar tudja, hogy az Európai Uniót ideje reformálni – zárta közleményét a CÖKA.

A civil szervezet megjegyezte: nyílt levelüket eljuttatták a Lengyel Köztársaság Budapesti Nagykövetségére.

Borítókép: Csizmadia László, a CÖF–CÖKA kuratóriumának elnöke és ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a CÖF–CÖKA szóvivője (Fotó: Magyar Nemzet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.