Nemzetközi migrációkutató hálózat létrehozásáról írtak alá nyilatkozatot Budapesten

Három kontinens öt kutatóintézetének részvételével nemzetközi bevándorláskutató hálózat létrehozásáról szóló nyilatkozatot írtak alá csütörtökön Budapesten.

Forrás: MTI2023. 11. 09. 19:55
Forrás: Facebook/ Migrációkutató Intézet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Bevándorláskutatás nemzetközi hálózatának (International Network for Immigration Research) alapító okiratát Marsai Viktor, a Migrációkutató Intézet igazgatója mellett Mark Krikorian igazgató (Center for Immigration Studies), Eric Ruark kutatási igazgató (NumbersUSA), Jonatan Jakubowicz alapító (Israel Immigration Policy Center) és Nicolas Monti társalapító (Observatoire de l’immigration et de la démographie) látta el kézjegyével.

Marsai Viktor elmondta, az együttműködés célja, hogy a tudást és a szakértelmet, amelyekkel az egyes intézetek rendelkeznek, közös hálózatba foglalják. – Ennek nyomán közös konferenciák, publikációk valósulnak meg a jövőben  tette hozzá.

Az igazgató kiemelte:

ellensúlyt kívánnak képezni a migrációról való gondolkodás csakis humanitárius szempontok szerinti megközelítésével szemben, amely az elmúlt évtizedekben eluralta a közvéleményt.

A céljuk, hogy az egyéb szempontokat, a biztonságot, a befogadó társadalmakra gyakorolt gazdasági és kulturális hatásokat is beemeljék a migrációról folyó diskurzusba. Ezeken keresztül értelmezzék a migráció komplex jelenségét fogalmazott. Marsai Viktor fontosnak nevezte, hogy

megjelenjen a migrációval kapcsolatban az állami szuverenitás kérdése is, hogy az államok el tudják dönteni, ki az, akit szeretnének és ki az, akit nem szeretnének beengedni.

Az igazgató szerint a nyilatkozat aláírását a francia Observatoire de l’immigration et de la démographie kezdeményezte, a Migrációkutató Intézet pedig felkarolta.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Facebook/Migrációkutató Intézet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.