Páncélosok vonulnak hosszú sorban az utakon + videó

Többnemzeti országos hadgyakorlatot tartanak.

Forrás: FEOL, MTI2023. 11. 05. 15:31
katonai konvoj honvédség nato hadgyakorlat hadsereg Forrás: Honvédelem
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Honvédség a NATO-erők részvételével Adaptive Hussars 23 elnevezéssel többnemzeti országos hadgyakorlatot tart, amelyen az ország védelmi képességeit tesztelik – jelentette be a napokban Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter. A következő hetekben a honvédség katonai műveleteket hajt végre az ország több pontján.

Az Adaptive Hussars 23 hadgyakorlat a drasztikusan romló biztonsági helyzetben lehetőséget teremt a magyar haderő ütőképességének erősítésére, egyúttal megmutatja, hogy Magyarország megbízható tagja a szövetségnek, a Székesfehérváron felállított NATO-parancsnokság, valamint a Magyarországon települt NATO-harccsoport hazánk kiemelt szerepét bizonyítja a keleti szárny vonatkozásában; védelmi kiadásaink pedig már jóval a vállalt határidő előtt elérték a GDP két százalékát

– jelentette ki a miniszter.

Elsősorban Újmajorba indulnak katonai konvojok többek között Tatáról, Debrecenből, Hódmezővásárhelyről és Kaposvárról, de érkeznek járműoszlopok Pápára, Hajdúhadházra és Tiszaroffra is a fő- és mellékútvonalakon.

A Honvédelem tájékoztatása szerint a forgalomban haladók láthatnak tréleren AN–2 Naszádokat, PTSZ úszó szállítójárműveket, valamint „saját lábon” közlekedő BTR–80 harcjárműveket is a korábban megszokott katonai személy-, teher- és speciális (logisztikai) gépjárművek mellett. A katonai járműforgalom főként 

az M0-s, az M3-as és az M7-es autópályákat, valamint a 7-es és a 8-as főutakat érinti, de vasárnap a levegőben láthatók ZLIN repülőgépek és Airbus helikopterek is, amelyek Szolnokról Pápára települnek át.

A közúti katonai konvojról olvasói videót tett közzé a Fejér Vármegyei Hírportál, amelyen a járművek Fejér vármegyében haladnak Tata felől.

 

Szerdáig találkozhatunk konvojokkal

Az Adaptive Hussars 23 többnemzeti gyakorlat keretében katonai konvoj halad át a következő napokban többek között a Hódmezővásárhely–Újmajor, a Szentes–Tiszaroff és a Tata–Gánt–Székesfehérvár–Veszprém–Újmajor útvonalon. Az MH II. Rákóczi Ferenc 14. Műszaki Ezred technikai átcsoportosítást hajt végre 

hétfőn Hódmezővásárhely és Újmajor között, hétfőtől szerdáig pedig Szentes és Tiszaroff között.

Nagyobb katonai járműforgalom várható hétfőn reggel nyolc és délután egy óra között a Hódmezővásárhely–Újmajor útvonalon, a 472-es számú út–47-es számú főút–M43-as–M5-ös–M0-s–M7-es autópálya–63-as–8-as–7-es–8-as–82-es számú főút és a 83-as számú út érintésével, hétfőtől szerdáig reggel nyolc és este kilenc óra között a Szentes–Tiszaroff útvonalon, a 451-es–45. számú főút–Kunszentmárton–44-es–442. számú főút–Martfű–Baghymajor–Kengyel–Tiszatenyő–46. számú főút–Törökszentmiklós–E60. számú főút–Fegyvernek–Tiszaroff kompátkelő érintésével.

Az MH Klapka György 1. páncélosdandár vasárnap kezdte meg haditechnikai eszközeinek közúti átcsoportosítását. Hétfőn dél és este hat óra között a Tata–Gánt–Székesfehérvár–Bakonykúti útvonalon közlekednek a katonai járművek.

Az MH Dánielfy Tibor 205. légvédelmi rakétaezred légvédelmi rakétaegységei százötven fővel, negyvenöt haditechnikai eszközzel, három menetoszlopban átcsoportosítást hajtottak végre Kecskemétre, Szolnokra és Pápára vasárnap. A győri légvédelmi rakétaegységek a légibázisok légvédelmi rakéta védelmét fogják ellátni a hétfőn kezdődő nagyszabású gyakorlaton. Az előretolt szárazföldi harccsoport kötelékében vesznek részt a feladatokban, a gyakorlat következő fázisában átcsoportosítást hajtanak végre Tiszaroffra, és a vízi átkelést biztosítják. Az átkelést követően az ország keleti részében fognak feladatokat végrehajtani.

A honvédség arra kérte a közlekedőket, hogy ne hajtsanak be a katonai menetoszlop közé, és a konvojok közelében fokozott óvatossággal közlekedjenek. A Magyar Honvédség „törekszik arra, hogy a lehető legkisebb mértékben zavarja az állampolgárok nyugalmát” – közölték.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Honvédelem)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.