Viharos széllökésekre és jégesőkre figyelmeztetnek ezekben a térségekben + videó

Viharos széllökések várhatók pénteken a délkeleti országrészben: az Országos Meteorológiai Szolgálat péntekre másodfokú (narancs) figyelmeztetést adott ki óránkénti 90 kilométert meghaladó széllökés veszélye miatt Békés és Csongrád-Csanád vármegye területére.

Forrás: MTI2023. 11. 02. 19:49
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésben azt írták: egyre nagyobb területen erőre kap a déli, délkeleti szél, amelyet csütörtök estétől, éjszakától leginkább az Észak-Dunántúlon, illetve az Alföldön kísérhetnek akár több helyen is viharos – óránkénti 60-85 kilométeres, főként a magasabban fekvő tájakon, illetve a péntek délelőtti, déli órákban délkeleten akár óránkénti 85-90 kilométeres – széllökések. Pénteken napközben lassan észak-nyugatira fordul a szél, amely a nap második felében fokozatosan veszít erejéből.

A péntek hajnalban nyugat felől érkező, majd napközben az országon átvonuló hidegfront mentén zivatarok kialakulásához is kedvezővé válnak a feltételek, legkisebb eséllyel északkeleten lehet rájuk számítani.

A front mögött átmeneti szünet után a nap második felében nyugat felől újabb záporos, zivataros gócok érik el a Dunántúlt.

Az erősebb gócokhoz intenzív csapadék, viharos széllökések, illetve apró szemű jégeső társulhat, heves zivatar is előfordulhat.

Az Északi-középhegység nyugati részén, illetve a Kisalföldön akár területi átlagban is elérheti, meghaladhatja a 20 millimétert a pénteken lehulló csapadék mennyisége.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 8 és 15 fok között alakul, de a keleti határszélen, északkeleten néhol ennél pár fokkal hidegebb is lehet.

Forrás: Met.hu

A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken tág határok, 13 és 22 Celsius-fok között valószínű. Az észak-nyugati tájakon már a reggeli órákban beállhat a csúcsérték.

Borítókép: illusztráció (Forrás: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.