Kázmér 2024. március 4.
logo

Még hidegebb lesz, az eső után havazás jön + videó

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, MET
2023.12.02. 17:16 2023.12.02. 17:23
Még hidegebb lesz, az eső után havazás jön + videó

Vasárnap estig a Kárpát-medence térsége fokozatosan egy frontálzóna hátoldalára kerül, így még hidegebbre fordul az idő. Szombaton az esőt helyenként havazás válthatja, vasárnaptól viszont szárazabb lehet az idő.

A hidegfront felhőzete és csapadékzónája fokozatosan elvonul kelet felé, mögötte már nagyobb területen válik szakadozottá a felhőzet. Nagyobb mértékben viszont csak a hajnali, reggeli óráktól valószínű felhőzetcsökkenés.

Vasárnap napközben általában napos idő várható gomolyfelhőkkel, a keleti határ közelében végig borult marad az ég.

Kezdetben még sokfelé várható eső, zápor, melyet nyugat felől átmenetileg havas eső, havazás válthat fel.

Este a legtöbb helyen csökken a csapadékhajlam. Éjszaka és vasárnap nappal már csak északkeleten fordulhat elő havazás, hózápor. Az északnyugati, nyugati irányú szelet nagy területen élénk, erős, helyenként viharos lökések kísérhetik. Vasárnap este veszít erejéből a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában mínusz 5 és 0 fok között alakul. A nyugati és északkeleti hófödte, szélvédett, kevésbé felhős tájakon több fokkal hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap mínusz 2 és plusz 3 fok között valószínű – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

 

Európában is megbolondult az idő

Európa nyugati partjai fölött Skandinávia irányába hosszan elnyúló, köztes magasnyomás helyezkedik el, ami miatt arrafelé többnyire száraz az idő. A kontinens belseje fölött egy nagy kiterjedésű ciklonrendszer található, melynek egyik középpontja a Kelet-európai-síkság, a másik pedig Észak-Olaszország fölött található. A kettő közötti terület fölött egy hullámzó, éles frontálzóna húzódik, borult, csapadékos időjárást okozva.

Az Alpok, Németország, Csehország és a Kárpátok térségében nagy területen havazott, 

síkvidéken többfelé 20-30, a hegyekben ezt meghaladó mennyiségű friss hó hullott. Ettől délre inkább eső, illetve vegyes halmazállapot volt a jellemző.

Európa északi felét igen hideg, légtömeg tölti ki, nagy területen napközben is fagyott. Délebbre, a Földközi-tenger térségében ugyanakkor szokatlanul enyhe az idő, 

sokfelé mértek 20 fok feletti maximumokat, de éjszaka sem csökkent 10 fok alá a hőmérséklet.

Jelentős tehát a hőmérsékleti kontraszt.

Borítókép: Müncheni utca szombaton (Fotó: MTI/AP/Matthias Schrader)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.