Milliókat is fizethet, aki nem takarítja el a havat

A ház előtti járdák csúszásmentesítése az ingatlantulajdonosok felelőssége, különben baleset esetén kártérítést kell fizetniük.

Forrás: Pénzcentrum2023. 12. 02. 20:58
null
München, 2023. december 2. Autójáról takarítja a havat egy férfi Münchenben 2023. december 2-án. MTI/AP/Matthias Schrader Fotó: Matthias Schrader
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közeledő fagyok miatt a lakás- és háztulajdonosoknak fel kell készülniük a járdák csúszásmentesítésére. Ha elmulasztják, és valaki megsérül az ingatlanjuk előtt, akkor

ők felelnek a kártérítésért, sőt büntetőjogi következményekkel is számolniuk kell.

Ráadásul az előrejelzések szerint az előttünk álló időszakban is lehet még bőven tennivalójuk, mert még csak most jön az igazi tél. A jogi felelősség mellett az ingatlantulajdonosoknak akár

milliós nagyságrendű kártérítési összegekkel kell számolniuk,

ha valaki megsérül az ingatlanjuk előtti jeges járdán, mint erre számos szakmai felületen felhívják a figyelmet a kártérítésre szakosodott jogászok. A hó- és jéghelyzet kezelése pedig nem csak a családiház-tulajdonosok, hanem a társasházak albetét-tulajdonosainak is kötelessége írja a Pénzcentrum.

 

Milyen felelősség terheli a társasházakat?

Nem a közös képviselők terhe a hótakarítás, ugyanis a társasházakról szóló törvény főleg a társasház képviseletére és a közös költséggel kapcsolatos ügymenetre terjed ki, de nem írja elő a hó eltakarítását és a csúszásmentesítést. Azonban a lakóközösség megállapodhat arról, hogy ezt ki végzi, amennyiben ez törvényileg megfelelő alvállalkozói szerződésben van rögzítve, másképp a felelősség áthárítása miatt a lakókat terhelheti a kártérítés.

Amennyiben csúszásmentesíteni szeretnénk a házunk előtti részt, só helyett a homok, a sóder, a faforgács, fahamu, morzsolt nád, gránitkőzúzalék is jobb megoldásnak számít, hiszen a só károsíthatja az állatok mancsát, a növényzetet és a cipők talpát is.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/AP/Matthias Schrader)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.