Gyurkó Katalin: A nagycsaládosok 2010 előtt magukra voltak hagyva

A Kopp Mária Intézet és a Századvég által bemutatott, Család-Érték-Kincs című könyv bemutatóján szervezett kerekasztalbeszélgetésen a 2010 előtti, és az azt követő családtámogatási rendszert beszélték ki.

2024. 01. 15. 8:32
család, gyerek, csok Fotó: pexels.com
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kardosné Gyurkó Katalin a Nagycsaládosok országos egyesületének elnöke a Család-Érték-Tér könyv bemutatóján elmondta, a 2010 előtti időszakban számos intézkedésnek köszönhető, hogy rengeteg gyermek nem született meg. Ezek közé tartozott a devizahitelek bedőlése, amely komoly anyagi kockázatot jelentette a családok számára. 

A 2010 előtti családtámogatási rendszerre az elnök szerint jó példa, hogy a szocialista kormány bevonta volna a családi pótlékot az adóalapba, vagyis a nagycsaládosoknak még több adót kellett volna, hogy fizessenek 2010 előtt.

A családi adókedvezmény bevezetése nagy segítség volt, ugyanis azok előtt a csalások jövedelmének több mint 60 százalékát a rezsiköltség és az adózás töltötte ki. 

– jelentette ki Gyurkó Katalin. 

Szintén a kerekasztal beszélgetés során Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár elmondta, mindenkire nagy veszélyt jelent a feledékenység, a 2010 előtti idők elfelejtése.

2010 előtt ugyanis a szocialista kormányok a családpolitikát összekeverték a segélyezéssel és a szociális politikával 

– jegyezte meg az államtitkár, majd hozzátette, hogy a nagycsaládosokat korábban lesajnálták, ezzel pedig a társadalmat egyre inkább a kiscsaládok felé tolták, a fiatalok gyermekvállalását pedig nem támogatták. 

A demográfiai trendeket tekintve Soltész Miklós elmondta, a csökkenő szülőkorú nők arányának csökkenését is figyelembe kell venni az egy párra eső gyermekek számával kapcsolatban, ebben a tekintetben pedig Magyarország komoly eredményeket ért el. 

Borítókép: Illusztráció (Forrás: pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.