Hornung Ágnes: A kontinens egyik legnagyobb otthonteremtési programját hoztuk létre

A Család – Érték –Tér című könyv bemutatóján Panyi Miklós államtitkár elmondta, miközben Európában harminc-negyven éve csökken a gyermekvállalási kedv, ami demográfiai egyensúlytalansághoz vezetett a kontinensen, addig Magyarországon egyedülállóan erős és kifinomult családtámogatás jött létre.

2024. 01. 12. 10:42
HORNUNG Ágnes
Budapest, 2023. november 9. Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelõs államtitkára beszédet mond az Idõsbarát Önkormányzat Díj 20. átadó gáláján a Magyar Királyi Lovardában 2023. november 9-én. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány és a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) által szervezett kedd délelőtti konferencián bemutatták a Család – Érték – Tér című könyvet. Az eseményen Fűrész Tünde, a KINCS elnöke elmondta, 

Magyarországon továbbra is a családi értékek vannak a fókuszban. 

A kötet egy hatvanezres kutatást mutat be, amely a magyar társadalom családdal kapcsolatos attitűdjét vizsgálja.

A kutatás szerint a magyarok alapvetően családpártiak és családbarátok, és legalább két gyerekben gondolkodnak 

– jelentette ki Fűrész Tünde, majd hozzátette, hogy továbbra is a házasság a legnépszerűbb együttélési forma a magyarok körében. 

Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár a bemutatón elmondott beszédében kifejtette, Magyarország egy családbarát ország, amelyet a kormány 2010 óta folyamatosan épít. 

A magyar családtámogatás két pilléren nyugszik, az eszmén és az eszközrendszeren

– jelentette ki az államtitkár, majd hozzátette, hogy több mint harminc intézkedést foganatosítottak a több mint egy évtizedes kormányzás alatt. 

Ezen intézkedések legfontosabb része az otthonteremtés, az anyagi biztonság garantálása, illetve a munka és magánélet egyensúlyának létrehozása. 

A kontinens egyik legnagyobb otthonteremtési programját hoztuk létre a csokkal, amely januártól csok plusszá alakult. Az új családi otthonteremtési kedvezmény iránt pedig az adatok szerint rendkívül intenzív az érdeklődés.

– tette hozzá Hornung Ágnes, majd elmondta, hogy a statisztikák szerint a magyarok 81 százaléka hallott már a csokról, a megkérdezettek 94 százaléka szerint pedig támogatni kell a családok otthonteremtését.

A munka és a magánélet egyensúlyának létrehozásával kapcsolatban az államtitkár elmondta, jó példa erre a törekvésre a bölcsődefejlesztés, amelynek részeként az elmúlt évtizedben megduplázták a férőhelyeket, immár háromszor annyi településen érhetőek el ezek az intézmények, mint korábban.

Panyi Miklós államtitkár a beszédében úgy fogalmazott, hogy

nem lehet eleget beszélni a demográfiáról és családalaptásról.

A politikus szerint az ügyben rengeteg kihívással szembesülünk, ugyanis Európában 30-40 éve csökken a gyermekvállalási kedv, ami demográfiai egyensúlytalansághoz vezetett a kontinensen. 

Nyugaton ezek a demográfiai gondok munkaerőpiaci egyensúlytalansághoz vezettek, ebből pedig gazdasági problémák fakadnak.

A stratégiai államtitkár szerint Magyarország a kontinens legerősebb és legkifinomultabb családtámogatását tartja fenn. 

Borítókép: Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.