MÁV- és Volán-kedvezményeket ígérnek csalók, hogy hozzáférjenek bizalmas adatokhoz

Trükkösen próbálják átverni a felhasználókat.

2024. 01. 19. 15:06
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A MÁV–Volán-csoport és a MÁV-Start oldalaira megtévesztően emlékeztető Facebook- és Instagram-oldalakon keresztül népszerűsítenek hamis Start klub Prémium kártyát 699 forint értékben, amely egy évre szóló ingyenes utazást biztosít” – tájékoztatta a Magyar Nemzetet a MÁV–Volán.

Ezeken a közösségi platformokon keresztül próbálják illetéktelenek megszerezni a felhasználók személyes adatait és pénzét.

A cégcsoport hivatalos honlapján kívüli weboldalak vagy hirdetések, amelyek megtévesztően hasonlítanak az eredetire, nagy valószínűséggel csalásra utalnak – magyarázták.

(Forrás: mavcsoport.hu)

A cégcsoport beszámolója szerint az elmúlt hetek tapasztalatai alapján napi 20-30 hívás érkezik a vasúttársaság ügyfélszolgálatára, amelyben az utasok a csalásra hívják fel a figyelmet, vagy épp a megtévesztő hirdetésekben ajánlott kedvezményről érdeklődnek.

Semelyik, a MÁV–Volán-csoportba tartozó társaság nem hirdet 699 forint értékben egy évre szóló, ingyenes utazást biztosító Start klub Prémium kártyát

– hangsúlyozták.

 

Sok az adathalász kamuoldal

Az egyik legnagyobb közösségi oldalon nem kell sokáig keresnie az olvasónak, ha csalókra akar bukkanni. A keresőbe begépelve számos, az eredetihez hasonló MÁV-os oldalt találhat a felhasználó. Az alábbi Facebook-bejegyzésnek a naivabbak be is dőlhetnek, de vannak árulkodó jelek a hirdetés hitelességét illetően.

Már az irreálisan alacsony ár is gyanakodásra adhat okot, de a jelentkezés módja is elgondolkodtató: mindössze egy hozzászólással kell jelezni, ha részt akar venni az akcióban. A képen érdemes jól szemügyre venni a hirdetés tárgyával kapcsolatos feliratok minőségét:

egy rövid vizsgálat után még laikusként is könnyedén megállapítható, hogy megszerkesztették a képet.

Azonban a relevánsként kitűzött kommentek is beszédesek, ugyanis román származásra utaló profilok, hibás magyar nyelvtannal méltatják hozzászólásban az akciót.

A MÁV–Volán-csoport azt javasolja, hogy a csalások megelőzése érdekében az utasok a hivatalos honlapon ellenőrizzék a kedvezményeket.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.