Milliókkal húzta le a betegeket egy vezető orvos és betegszállító társa, vesztegetés miatt kell felelniük

Egy vezető orvos vesztegetési pénzért vett fel, illetve tartott bent egy kórházi osztályon betegként embereket. A korrupciós ügyben a betegszállító is jelentős szerepet játszott, együtt összesen több mint hatmillió forintot zsebeltek be.

Forrás: MTI2024. 01. 19. 11:36
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vesztegetés miatt emeltek vádat egy Pest vármegyei kórház vezető beosztású orvosa és a vele együttműködő betegszállító ellen – közölte a Pest Vármegyei Főügyészség.

Az orvost a betegszállító először 2013 körül kereste meg azzal, hogy egy idős beteget el akarnak bocsátani a kórház egy másik osztályáról, de a hozzátartozói nem tudják elhelyezni. Érdeklődött az orvosnál, hogy pénzért felvenné-e az idős embert az osztályára, amibe az orvos beleegyezett. Ezután 2021. július 1-jéig a betegszállító folyamatosan hozta a „betegeket”.

Voltak, akik – hasonlóan az első esethez – nem tudták vagy nem akarták idős hozzátartozójukat elhelyezni a kórházi kezelés után. Ilyen esetekben az orvos pénz ellenében az általa irányított osztályra felvette őket, és ott tartotta, amíg erre igény mutatkozott. 

Más esetekben az orvos kórházi ellátásról állított ki hamis igazolásokat, amelyeket táppénz igénylésére használtak fel azok, akik lefizették. Voltak olyanok is, akik

plasztikai beavatkozások társadalombiztosítás általi támogatásának megszerzéséhez kértek orvosi igazolásokat,

míg mások a hamis igazolásokkal bírósági tárgyalásokon történő megjelenést próbáltak elkerülni, illetve halasztást próbáltak elérni letöltendő szabadságvesztésük megkezdésénél.

Az érintettek néhány tízezertől több százezer forintig terjedő összegeket fizettek.

A pénz legtöbbször a betegszállítón keresztül jutott el az orvosig úgy, hogy abból a betegszállító is levette a részét. Az orvost végül a Nemzeti Védelmi Szolgálat buktatta le egy megbízhatósági vizsgálaton. Akkor is szintén több százezer forintért vállalkozott arra, hogy megfelelő okiratokat állít ki, hogy egy letöltendő szabadságvesztés megkezdésének elhalasztását kezdeményezzék.

Az orvos legalább öt és fél millió, míg a betegszállító mintegy egymillió forint vesztegetési pénzhez jutott.

A Pest Vármegyei Főügyészség az ügyben az orvossal szemben 19-, míg segítőjével szemben 17-rendbeli korrupciós cselekmény miatt emelt vádat. Rajtuk kívül az őket megkereső és a szolgáltatásokért fizető további kilenc ember ellen is vádat emeltek vesztegetés miatt.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.