Tovább bujkál Karácsony Gergely

Miközben egyre csak duzzad a Lánchíd-botrány, a főpolgármester nem hajlandó megjelenni a sajtó képviselői előtt.

2024. 01. 31. 12:37
közgyűlés
Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt napokban sok téma is felmerült, amellyel kapcsolatban a főpolgármesternek kérdéseket akartak feltenni a sajtó képviselői, azonban ezt a Fővárosi Közgyűlés előtt ismét nem tehették meg, ugyanis Karácsony, a már tőle megszokott módon a pódium mögül, hátul sunnyogott be a hivatal nagytermébe. 

Egyszerűen nem nyilatkozik

Karácsony Gergely az elmúlt napokban kizárólag a Budapest-bérlet ügyében volt hajlandó megszólalni. Az üggyel kapcsolatban egy sajtótájékoztatót is összehívtak a Városházán, ahol kizárólag a témában lehetett kérdezni a főpolgármestert. 

A Lánchíd-botránnyal kapcsolatban azonban Karácsony láthatóan homokba dugja a fejét, annak ellenére, hogy már három feljelentés is érkezett a hatóságokhoz a Lánchíd felújításával, valamint az ügyhöz köthető, Vig Mórnak történt 1,4 milliárdos utalással kapcsolatban.

Sikkasztás és költségvetési csalás gyanújával is feljelentést tett Tényi István a Karácsony Gergelyék által felújított Lánchíd-ügyben. A Magyar Nemzetnek úgy nyilatkozott: szerinte megállapítható a sikkasztás gyanúja, miután az A-Híd Zrt. 1,4 milliárd forintot utalt Vig Mórnak, amiből 900 milliót készpénzben fel is vettek. Vig Mór ezenfelül tartalomgyártásért 22 millió forinttal tartozik a Hír TV-nek. Ebben az ügyben Tényi István csalás gyanújával fordult a BRFK-hoz.

A nagy Lánchíd-projekt

A baloldali főpolgármester korábban lesöpörte az asztalról az elődje, Tarlós István által kiírt közbeszerzést. Helyette ötmilliárd forinttal drágábban és kisebb műszaki tartalommal újították azt fel. 

Bajnai Gordon harcostársa, Gansperger Gyula már egy 2021-ben nyilvánosságra hozott felvételen beszélt arról, hogy pont ilyen körülmények között lehet kivenni, pontosan ennyi pénzt a Lánchíd felújításából.

Ebben az ügyben hűtlen kezelés és hivatali vesztegetés bűntett gyanújával tett feljelentést Tényi István.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal novemberben üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás gyanúja miatt őrizetbe vette Vig Mórt, az Amnesty International Magyarország vezetőjének testvérét. Később kiderült, a Lánchíd rekonstrukcióját végző A-Híd Zrt. 2020 novembere és 2022 júliusa között 1,4 milliárd forintot utalt át neki. Az összeg nagy részét készpénzben rövid időn belül fel is vették a bankszámláról.

Az üggyel kapcsolatban már Karácsonyék korábbi szövetségese, a Jobbik is tiszta vizet öntene a pohárba és vizsgálóbizottság felállítását követeli a főpolgármestertől.

Milyen botrány? Nincs botrány a főpolgármester szerint

Karácsony Gergely szerint azonban ez felesleges, mert nincsen botrány. Azt is állítja, Vig Mórnak jóval korábban utalt pénzt a kivitelezőcég. Csakhogy egyelőre a politikus nem állt elő magyarázattal azzal kapcsolatban, hogy egy magánszemély és egy cég közötti pénzügyekről honnan is van tudomása.

A főpolgármester-helyettes ennél is tovább ment, egy háttérbeszélgetés során Kiss Ambrus a Magyar Nemzetnek azt állította, hogy nincs semmilyen érintettségük az ügyben. Hozzátette, hogy továbbra sem terveznek vizsgálóbizottságot felállítani az ügyben, hogy kiderüljön, milyen érintettsége van a budapesti városvezetésnek a botrányban. 

Közölte, hogy  továbbra sincs olyan előterjesztés, amely indítványozná a botrány témájában egy vizsgálóbizottság felállítását, majd pedig kifejtette, hogy véleménye szerint a kormány által a Lánchíd felújítására ki nem fizetett összegeket kellene kivizsgálni, amelyeket a kormány addig nem folyósít, ameddig a főváros vissza nem állítja a felújítás előtti forgalmi rendet a hídon. 

A főpolgármester-helyettes a Lánchíd-botránnyal kapcsolatban újságírói kérdésre megerősítette, hogy a főváros semmilyen kapcsolatban nem áll a botrányban érintett Vig Mórral.

Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.