Továbbra is hisznek a fiatalok a házasságban

A Századvég kutatóintézet által végzett, a családok definícióját kereső kutatásból kiderült, hogy a 18–29 év közöttiek csaknem fele családnak tartja az egyneműek életközösségét, miközben ezen korosztályban vannak a legtöbben azok, akik kizárólag a házasokat tartják családnak.

2024. 01. 12. 12:44
null
baba, csecsemő, anya, gyermek Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Család – Érték – Tér című könyv bemutatóján Gyorgyovich Miklós a Századvég igazgatóhelyettes elmondta, Kopp Mária intézettel (KINCS) való együttműködésből született könyv elkészítésekor a hatvanezres közvéleménykutatás mellett egy 18 fókuszcsoportból álló kutatást is végeztek, amelynek keretében romák, férfiak és fiatalok is elmondhatták a véleményüket a családokkal kapcsolatban. 

A kutató elmondta, hogy a fókuszcsoportokból egyértelműen kiderült, hogy ha egy életközösségben gyermekek is vannak, akkor azt a válaszadók sokkal nagyobb mértékben gondolják családnak. 

A kutatásból kiderült, hogy a fókuszcsoportban résztvevők 56 százaléka fogadja el kizárólag a férfiak és nők életközösségét családként, míg 44 százalékuk az azonos nemű párokat is családnak tekinti. 

Gyorgyovich Miklós egy meglepő eredményre is felhívta a figyelmet, amely szerint a 18–29 éves korosztályban a legnagyobb azoknak az aránya, akik kizárólag a már összeházasodott párokat fogadják el családként. 

Szintén a panelbeszélgetés során Pári András, a KINCS kutatási vezetője elmondta, a fővárosban sokkal elfogadóbbak a homoszexualitás tekintetében a válaszadók, míg vidéken jóval konzervatívabbak az emberek.

A vallásosak esetében azonban nem figyelhető meg területi különbség, az életkor növekedésével egyre nő a gyermekvállalási kedv településtípustól függetlenül. 

Engler Ágnes, a KINCS Neveléstudományi Kutatóközpont vezetője a beszélgetés során hozzátette, a 80-as évekre Magyarországon nőtt a válások száma, a gazdasági nehézségek miatt csökkent a gyermekvállalási kedv, és kevesebb vágyott gyermek született meg, miközben a magyarok továbbra is nagy családban gondolkodtak. 

Magyarország azonban az elmúlt tíz évben családbaráttá vált

– jelentette ki Engler Ágnes.

Hidvégi Áron, a Századvég elnökhelyettese a gyermekek megszületésével és a családok támogatásával kapcsolatban elmondta, konszenzus van az európaiak között abban, hogy a magyar álláspont a jó, és a családokat támogatni kell. 

Az európaiak 68 százaléka szerint nem migrációval, hanem a családok támogatásával kell megoldani ezt a népesedési problémát

– jegyezte meg a kutató, aki ismertette, hogy a kutatás szerint az európaiak többsége a 2-3 gyermeket tartja ideálisnak, és az országok többségében a fiatalok kettőnél több gyermeket terveznek. 

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.