Új korszak nyitánya az állatvédelemben

Ovádi Péter állatvédelmi kormánybiztos elmondta lapunknak: a civil szervezetek számára idén ja­nuárban ismét kiírják az ötszázmillió forintos keretösszegű pályázatot. Ez az eddigi legnagyobb segítség a magyar állatvédelem történetében.

2024. 01. 06. 6:07
null
Fotó: Teknos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Civil szervezetek nélkül nem működne az állatvédelem – hangsúlyozta lapunknak Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos. Kiemelte: a kormányzat arra törekszik, hogy minden eszközzel megpróbálja támogatni azokat a civil szervezeteket, amelyek előremozdítják az állatvédelmet. 

A tavalyi ötszázmillió forintos keretösszegű támogatásra 187 civil szervezet pályázott sikeresen. Az összes olyan pályázat támogatásban részesült, amely megfelelt a kiírásnak. 

Az ötszázmillió forintos keretből ötszázezer és tízmillió forint között lehetett pályázni működési támogatás, állategészségügyi szolgáltatások finanszírozására és ivartalanítás kategóriában átlagosan hárommillió forint támogatást kapott egy-egy szervezet.

OVÁDI Péter
Ovádi Péter kormánybiztos Fotó: Mónus Márton


– Nagy volt a szórás a pályázatok között, a legnépszerűbb a működési támogatás kategória volt, de lehetett pályázni férőhelybővítésre, fejlesztésre és munkabér-támogatásra is. Igazából mindent felölelnek, ami egy szervezet működéséhez szükséges – sorolta. 

A pályázat lezárultával arról is megkérdezték a pályázókat, hogy megfelelő ­volt-e a pályázat, van-e olyan részkérdés, amin változtatnának. 

– A visszajelzésekből kiderült, hogy sikeres pályázatot valósítottunk meg, pusztán finomhangolásokra van szükség. Most január­ban újra megnyitjuk a pályázatot, ismét ötszázmillió forintos keretösszeggel. A kormányzat ezzel a támogatási formával elismeri a munkájukat, az adó egy százalékának felajánlása után ez a legnagyobb segítség nekik – mutatott rá Ovádi Péter. 

– A tárgyi adomány ötvenmillió forint keretösszegből valósul meg, egy-egy civil szervezet körülbelül kétszázezer forint értékű támogatásban részesül, saját döntése, hogy mennyiségi vagy minőségi táppal segítsük őket. Az állatvédelem területén nemcsak a kutya, macska, nyúl háromszögben gondolkodunk, vadon élő állatok mentésével foglalkozó civilek is kapnak adományt – mondta. 

Hangsúlyozta: tavaly nagyot ugrott előre az állatvédelem ügye, az év elején megalakult a Közös Ügyünk Az Állatvédelem Alapítvány. 

A szakmai képzéseket, gyermekek edukációját és az állatvédelem népszerűsítését is magában foglalja az alapítványi munka. 

Borítókép: illusztráció (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.