„A kígyók nemcsak kígyózni, hanem vedleni is tudnak”

A kommunisták és a szélsőbaloldaliak az erőszakot a saját politikai eszköztáruk részévé tették, ezt bizonyítják a Budapest utcáin történt tavalyi véres támadások – mondta Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából tartott megemlékezésen a Terror Háza Múzeumban. A belügyminiszter helyettese szólt arról is, hogy a kommunisták az államhatalmat nem tudják megszerezni törvényesen, így az eszmei hatalom megszerzésével próbálkoznak, melyre jó példát mutat a woke, az eltörlés kultúrája és a genderideológia. Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója szerint azért van szükség erre az emléknapra, mert ki kell mondanunk az igazságot, milyen tragédiát jelentett hazánk számára a kommunista diktatúra.

2024. 02. 25. 13:27
Kommunizmus áldozatai. Terror háza.
Fotó: Teknos Forrás: Teknős Miklós/Magyar Nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vörös csillag szalonképessé tétele és Marx-szobrok állítása nem elfogadható, a kommunista eszmét el kell utasítanunk – jelentette ki Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából tartott megemlékezésen a Terror Háza Múzeumban. A belügyminiszter-helyettes kifejtette: 

„A kommunizmusnak alapvető része az erőszak. Ahol kommunizmus van, ott erőszak is van, ez a kommunista rendszerek alapvető része, melyet a saját politikai eszköztáruk részévé tettek.”

Emlékeztetett: olyan dolog történt egy évvel ezelőtt, amit nem gondoltunk volna: húsz szélsőbaloldali Budapest utcáin támadásokat hajtott végre, életveszélyes testi sérüléseket okoztak. Közöttük volt, akinek az volt a feladata, hogy a találomra kiválasztott áldozatott a földre kényszerítse, egy másik viperával bántalmazta őket, egy áldozatnak a fejére például 13-szor mértek ütést. – A kommunistákra mindig is jellemző az erőszak, ezt nekünk mindig vissza kell utasítani – szögezte le az államtitkár. 

Kommunizmus áldozatai. Terror háza.
Rétvári Bence a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából tartott megemlékezésen a Terror Háza Múzeumban. Fotó: Teknős Miklós

Rétvári Bence hangsúlyozta: 

a kígyók nemcsak kígyózni, hanem vedleni is tudnak.

Vannak, akik félrenéznek a szélsőbaloldali, Antifa-támadásokkor, sőt Jámbor Andrásék kellemes ideológiaként mutatják be a kommunizmust. 

Egyes politikusok erőszakot alkalmaznak a rendőrökkel szemben, félrenéznek az erőszak kapcsán, a felelősséget viszont mindenkinek vállalnia kell. – Elfogadhatatlan, amikor a törvények erőszakos megszegői védelmében rendőröket, ügyészeket és bírókat fenyegetnek. 

Attól lesz valaki szélsőséges, hogy a politikai erőszakot beveszi az eszköztárába. 

A béke és biztonság megőrzéséhez a szélsőségek elutasítása szükséges – fejezte ki az államtitkár.

Történelmi visszaemlékezésében felidézte: hazánkra a vörös köd először 133 napig ereszkedett le. Akkoriban Szamuely Tibor végzett ki embereket, egyes kutatások szerint ötszáznál is több élet szárad a lelkén. Volt, akit a véres kezű kommunista úgy hallgatott ki tanúként, hogy fegyvert nyomott a fejéhez, volt, akit a gyerekei szeme láttára ölt meg, volt, akit egy magyar zászló miatt. A férje életéért könyörgött egy kilencedik hónapban lévő várandós asszony, akinek Szamuely megígérte, hogy meghagyja a kötélen lévő férje életét és levágatja, ha a sámlit kirúgja alóla, de ezt az ígéretét megszegte, így a saját állapotos feleségével végeztette ki a férfit.

Rétvári Bence rámutatott: jórészt parasztok és munkásemberek voltak a kommunisták áldozatai, és éppen az ő nevükben gyakorolták hatalmukat a kommunisták. 

Az is látható, hogy amikor a kommunisták az államhatalmat nem tudják megszerezni törvényesen, akkor kerülő úton próbálkoznak. Először az eszmei hatalmat, majd a politikait akarják megkaparintani. 

– Ezt látjuk a woke-ban, az eltörlés kultúrájában (cancel cultrure) és a genderben. A kommunisták nem veszik észre, ha a szélsőbalos eszmetársaik embereket vernek szét, a tolerancia legnagyobb bajnokai ilyenkor vakságban szenvednek. Azért is emlékezünk a kommunizmus áldozataira, hogy ezek a történelmi tapasztalatok beépüljenek a mi közép-európai DNS-ünkbe – fogalmazott az államtitkár.

Kommunizmus áldozatai. Terror háza.
Schmidt Mária: Magyarország számára tragédiát jelentett a kommunista diktatúra. Fotó: Teknős Miklós

– A kommunisták által okozott szenvedéseket nem mentegethetjük és nem kisebbíthetjük, az áldozatokra emlékeznünk kell

– mondta Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója. Felidézte: lassan 35 esztendeje rázta le hazánk a kommunizmus bilincseit, azóta szabad, demokratikus választáson döntjük el, hogy miképpen szeretnénk élni. Akik a rendszerváltáskor születtek, ma már családapák és családanyák, nekik is feladatuk és kötelességük elmondani gyermekeiknek, hogyan éltek nagyszüleik, dédszüleik, illetve a magyarok a rendszerváltoztatás előtt. Nem könnyű a feladatuk, mert nincsenek személyes élményeik, és vannak, akik abban érdekeltek, hogy ne az igazságot mondjuk a kommunista diktatúráról. 

Azért van szükség erre az emléknapra, mert ki kell mondanunk az igazságot, milyen tragédiát jelentett hazánk számára a kommunista diktatúra. Ezt kell megtanítanunk utódainknak minden február 25-én 

– szögezte le a főigazgató. 

Kommunizmus áldozatai. Terror háza.
Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója a kommunizmus áldozatainak emléknapján. Fotó: Teknős Miklós

Úgy folytatta: mi, magyarok, akik a szabadságért fegyverrel harcoltak, elszenvedtük, hogy a kommunisták ellen tiltakozókat titkosrendőrség, vérbírák, fegyház és halál várta, amit a szabad világban élők a kávéházak kényelmes miliőjéből néztek végig. Minden évben nem a diktatúrák szörnyűségeire kell emlékeznünk általánosságban, mert az relativizál, és túl gyakran kiáltunk diktatúrát – vélekedett. 

Kiemelte: 

nem elég a kommunista diktatúrákat általában elítélni, minden egyes áldozat előtt külön fejet kell hajtanunk, meg kell ismertetni a sorsukat és a tragédiájukat, ez a Terror Háza Múzeum legfontosabb feladata. 

Az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozatainak arcképét a múzeum falára is kitették, hogy üzenjenek nekünk, mert ők az életükkel fizettek azért, hogy ma szabadok lehessük. A szabadságért újra és újra meg kell harcolni – szögezte le Schmidt Mária. Hozzátette, 

a kommunista diktatúrák nem pusztán a történelem szemétdombján bűzölgő förtelmes emlékek.

Ha nem vigyázunk, ismét a kommunizmus halálos vírusának áldozatai lehetünk. Hajtsuk meg fejünket a világkommunizmus százmillió áldozata előtt is! – szólított fel a főigazgató.

Az eseményen részt vett Tuzson Bence igazságügyi miniszter, valamint Áder János volt köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita.

Borítókép: Megemlékezés a Terror Háza Múzeumnál a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján 2024. február 25-én (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.