Adorján , Adrián 2024. március 5.
logo

Ekkor választhat új köztársasági elnököt az Országgyűlés – Mutatjuk a részleteket

Magyar Nemzet
2024.02.12. 10:41 2024.02.12. 10:52
Ekkor választhat új köztársasági elnököt az Országgyűlés – Mutatjuk a részleteket

A köztársasági elnök jogállásáról és javadalmazásáról szóló törvény kimondja, hogy a köztársasági elnök megbízatása a lemondó nyilatkozatban megjelölt, a tizenötödik napnál nem korábbi időpontban, ennek hiányában az Országgyűlés elfogadó nyilatkozata meghozatalának napján szűnik meg – mondta az Origónak ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász. A Századvég jogi tanácsadója kifejtette, az alaptörvény szerint a köztársasági elnököt a korábbi köztársasági elnök megbízatásának lejárta előtt legalább 30, legfeljebb 60 nappal, 

ha pedig a megbízatás idő előtt szűnt meg, a megszűnéstől számított 30 napon belül kell megválasztani. 

A köztársasági elnök – titkos szavazással történő – választását az Országgyűlés elnöke tűzi ki. Az alaptörvény 11. cikk (2) bekezdése alapján a köztársasági elnök választását jelölés előzi meg. A jelölés érvényességéhez az országgyűlési képviselők legalább egyötödének írásbeli ajánlása szükséges. A jelölést az Országgyűlés elnökéhez a – titkos – szavazás elrendelése előtt kell benyújtani. A megválasztott köztársasági elnök a korábbi köztársasági elnök megbízatásának lejártakor, a megbízatás idő előtti megszűnése esetén a választás eredményének kihirdetését követő nyolcadik napon lép hivatalba, hivatalba lépését megelőzően az Országgyűlés előtt esküt tesz.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Havran Zoltán)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.