Gyurcsány élő adásban kelt ki magából

A DK petícióját aláírók személyes adatai is az Action Networkhöz kerülnek.

2024. 02. 13. 10:33
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Többször is dührohamot kapott Gyurcsány Ferenc, aki élő adásban vagdalkozott, támadta a műsorvezetőt, és mentegette magát 2006 kapcsán. A Demokratikus Koalíció elnöke az ATV hétfő esti Egyenes beszédének vendégeként beszélt a párt által indított aláírásgyűjtésről, melynek célja a közvetlen elnökválasztás. Gyurcsány elárulta, az ellenzéki pártok már egyeztettek is arról, közös jelöltet állítanak-e. Arra a műsorvezetői felvetésre, miszerint akkor, 

amikor baloldali kormány volt, miért nem foglalkoztak ezzel a kérdéssel, Gyurcsány Ferenc úgy reagált, az, hogy akkor mit gondoltak, nem irányadó a jelenre nézve, ráadásul akkor nem merült fel legitimációs probléma, mert a két legnagyobb párt is a közvetett elnökválasztást támogatta, azaz az akkor kormányzó MSZP is.

A műsorvezető ezután azt kérdezte, annak tükrében, hogy a baloldali pártok már annyi petíciót indítottak, „mint égen a csillag”, ráadásul ezek eredményéről soha nem számoltak be, így van-e értelme újabb aláírásgyűjtésnek, a DK elnöke ingerült lett, és azzal magyarázkodott, hogy a cél, hogy ne csak a fodrásznál mondhassanak az emberek véleményt.

A bukott miniszterelnök aztán végleg kiesett szerepéből, amikor a műsorvezető azt vetette fel, hogy 

Novák Katalinhoz és Varga Judithoz hasonlóan ő miért nem vállalta a felelősséget 2006-ban, és miért nem mondott le?

Gyurcsány azt állította, ő vállalta a felelősséget. 

– Odaálltam a parlament elé. Megkérdeztem a többséget, hogy kívánjátok-e, hogy folytassam? Ez a felelősségvállalás

– mondta a DK elnöke, amire a műsorvezető azt felelte, hogy végső soron nem mondott le az őszödi beszéd után.

Ezek után elszabadult a pokol a stúdióban, Gyurcsány önmagából kikelve a műsorvezetőt kezdte támadni. 

– Valójában ön engem nem kérdez ezzel a kérdéssel, hanem vádol. Az ön kérdése az vád. És visszautasítom, hogy ön vádoljon

– mondta Gyurcsány.

Visszatérve az aláírásgyűjtésre, a DK elnöke azt mondta, már több tízezren aláírták a petíciót, ami szerinte rekord.

Arra azonban nem derült fény, hogy 

több tízezer ember adatait a DK a már jól ismert Action Network amerikai céghez irányítja, ugyanis az adatkezelők közt ez a cég is megtalálható. 

Ráadásul már az aláírási ív kitöltése előtt azt kérik, hogy egyezzen bele az ember abba, hogy „az adatkezelő a fentiekben megadott elérhetőségeken közéleti kérdésekben, kampányesemények, választási programok ügyében tájékoztatást küldjön” részére. A párt egyébként az adatkezelőket nem nevezi meg az adatvédelmi nyilatkozatban, azok listáját egy külön dokumentum tartalmazza. 

Az amerikai Action Network a tömeges email-küldésért és adatbázis-kezelésért felel. (Fotó: DK Adatkezelői)

Összesen tíz céget nevez meg a párt, az Action Network a kilencedik a listán. A washingtoni székhelyű cégen kívül egy bécsi, két kaliforniai és egy barcelonai cég is kezeli a magyar választópolgárok személyes adatait.

Borítókép: Gyurcsány Ferenc (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.