Karácsony a gombhoz varr kabátot

Amennyiben Karácsony Gergely főpolgármester 2020 februárjában nem állítja le a Tarlós István korábbi főpolgármester által előkészített Lánchíd-beruházást, akkor már mind a pesti Széchenyi István tér és a villamosalagút, mind pedig a Clark Ádám tér és a váralagút felújítva állna a budapestiek rendelkezésére – mondta el lapunknak Wintermantel Zsolt, a fővárosi Fidesz–KDNP frakcióvezetője. A főpolgármester Clark Ádám térre vonatkozó kampányígéretét bírálja Vitézy Dávid is, a közlekedési szakember szerint rosszul időzített presztízsberuházásról van szó, más fővárosi csomópontok megújítására nagyobb szükség lenne.

2024. 02. 20. 5:19
NZ2_3588
20230403 Budapest Clark Ádám tér, Széchenyi Lánchíd fotó: Nagy Zoltán (NZ) MW Bulvár Fotó: Nagy Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az, hogy Karácsony Gergely a Clark Ádám tér felújításának ígéretével kampányol, semmi mást nem bizonyít, mint hogy az ő személyes döntése miatt nem valósult meg jóval korábban – mondta el lapunknak Wintermantel Zsolt, a Fidesz–KDNP frakcióvezetője.

A fővárosi politikus szerint közeledik a kampány, Karácsony Gergely megint ígérget, eltelt négy év majdhogynem a semmittevéssel.

A Clark Ádám tér látványterve (Forrás: Városháza)

– Karácsony Gergely két beruházást valósított meg, amelyet még az elődje készített elő – hangsúlyozta lapunknak Wintermantel Zsolt.

A Blaha Lujza tér és a Lánchíd felújítása még a korábbi, fideszes vezetés alatt kezdődött el.

– Mindkét beruházásról el lehet mondani, hogy később, csökkentett műszaki tartalommal és drágábban készült el.

A Lánchíd felújítása ötmilliárd forinttal többe került.

Amennyiben Karácsony Gergely főpolgármester 2020 februárjában nem állítja le a Tarlós István korábbi főpolgármester által előkészített Lánchíd-beruházást, akkor már mind a pesti Széchenyi István tér és a villamosalagút, mind pedig a Clark Ádám tér és a váralagút felújítva állna budapestiek rendelkezésére – emelte ki a Fidesz–KDNP frakcióvezetője, aki szerint a Clark Ádám tér felújításának az ígérete annak a beismerése, hogy a főpolgármester elvesztegette az elmúlt négy évet.

Tarlós István korábbi főpolgármester egy komplex tervet hagyott utódjára, amelyben a Lánchíd rekonstrukciója mellett szerepelt a váralagút, a Clark Ádám tér, a Széchenyi István tér és a villamos-aluljáró teljes felújítása. Ebből csak a Lánchíd felújítása valósult meg, a váralagút rendbetétele teljesen feledésbe merült. Ami érdekes, hogy Karácsony ígérete szerint a két nagy beruházás területe között lévő Clark Ádám teret pedig felújítaná, miközben az már a Lánchíd munkálatai alatt is felvonulási terület volt, például a virágágyást fel kellett számolni, a forgalmat teljesen át kellett szervezni ez idő alatt.

A Fidesz–KDNP frakcióvezetője kérdésünkre elmondta: idővel a váralagúthoz is hozzá kell nyúlni, ami azt jelentené, hogy a Clark Ádám tér egy része biztosan sérülne, ahogy a Lánchíd felújítása esetében is történt.

Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ korábbi vezérigazgatója lapunknak elmondta: sokkal szerencsésebb lett volna ezeket a felújításokat összehangolni, korábban ez is volt a terv.

– A Clark Ádám teret eleve lezárták és átépítették a Lánchíd felújítása alatt is. Számomra teljesen értelmezhetetlen, hogy ha a fővárosnak volt terve a Clark Ádám tér átépítésére, akkor miért nem a Lánchíd felújításával együtt tették ezt meg – húzta alá Vitézy Dávid, aki szerint erre a beruházására most nincs szükség.

– A Clark Ádám tér felújítása nem élvez prioritást, elképesztő állapotok uralkodnak Budapest nagy csomópontjain, többek között a Kőbánya-Kispest metróállomásnál, az Örs vezér terén és a Boráros téren. Ha van pénze a fővárosnak, ott költse el, ahol emberek közlekednek és ne a turistabelvárost szépítse meg – fejtette ki a közlekedési szakember.

Karácsony Gergely főpolgármester ígérete szerint megmaradna a Clark Ádám tér mára ikonikussá vált körforgalma, de az a jelenleginél kisebb lenne, a közepén pedig a Mátyás-templom rózsaablakát idéző növényágyást alakítanak ki, fákat ültetnének, és nagyobb sétálófelületet alakítanának ki. A Clark Ádám tér felújítása a tervek szerint az Európai Unió társfinanszírozásával, a Terület- és területfejlesztési operatív program plusz részeként valósulhat meg.

Borítókép: Clark Ádám tér (Fotó:Nagy Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.