Elsodorhatják a korrupciós ügyek a fővárosi baloldalt

Gyakorlatilag maga alá temetik a korrupciós ügyek a fővárosi baloldalt, legyen szó a Lánchíd felújítási botrányáról, a Városháza eladási kísérletéről, vagy százmilliókkal lefizetett szocialista nagyhalakról. A hatóságok nagy erőkkel nyomoznak és több ügyben már gyanúsításokra is sor került.

2024. 02. 10. 6:40
HZ1_5668
20230628 Budapest Az ellenzéki pártok külföldi finanszírozása ellen demonstrál a Fidelitas a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városházán fotó: Havran Zoltán (HZ) Magyar Nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem csak a hídpénzbotrány miatt lenne oka magyarázkodásra a fővárosi baloldali városvezetésnek, hiszen több olyan ellenzéki botrány is nyilvánosságra került az utóbbi években, amely felháborodást keltett a közvéleményben. A Karácsony Gergelyékhez köthető, a Lánchíd felújítását övező botránytól már régóta hangos a sajtó, sőt már az ellenzéki politikusoknál is kiverte a biztosítékot. Mindazonáltal elevenítsük fel, miről is van szó.

A hídpénzbotrány azt követően került reflektorfénybe, hogy tavaly november végén a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egy több száz milliós számlagyár működtetése gyanújával elfogott egy praxisától eltiltott ügyvédet, Vig Mórt, az Amnesty International Magyarország igazgatójának, Vig Dávidnak a testvérét. Az adóhatóság az exügyvéd elleni eljárás keretében a Lánchíd felújítását végző A-Híd Zrt.-nél is házkutatást tartott. Az építőipari cégről azt is megírták, hogy a Karácsony-érában ötmilliárddal drágábban vállalta a munkát, mint Tarlósék idején.


Másfél milliárd Vig Mór cégének

Később kiderült: az A-Híd csaknem másfél milliárdot utalt a Vig Mór érdekeltségébe tartozó Sunstrike Kft.-nek. A cégtől a sajtóhírek szerint 900 millió forintot aztán továbbutaltak Vig magán- , illetve ügyvédi letéti számlájára. A pénzt pedig rövid időn belül készpénzben fel is vették. Az ügyben a NAV-nyomozás mellett több feljelentés is született sikkasztás, hűtlen kezelés és hivatali vesztegetés gyanújával, de a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) is vizsgálatot indított.

Érdekes körülmény az is, hogy a botrányos beruházást a hazánkat rendre súlyos korrupciós vádakkal illető Transparency International készítette elő. 

Városháza-gate

Utóbbi ügyről a Városháza-gate kulcsfigurája is elmondta a véleményét már jóval azelőtt, hogy kirobbant volna a botrány. Bajnai Gordon régi harcostársa „fosztogatásról” és a Lánchíd felújítási költségeinek szándékos megdrágításáról, továbbá a beruházás műszaki tartalmának csökkentéséről beszélt egy hangfelvételen. 

Persze a Városháza-ügy szereplői sem lehetnek nyugodtabbak. A korrupciós botrány több mint két éve robbant ki, amikor kiderült, hogy a budapesti városvezetés titokban értékesíteni akarta a Városházát. 

Az Anonymus-álarcos alak által kiszivárogtatott felvételekből az is nyilvánvalóvá vált, hogy a fővárosi ingatlaneladásokat egy jól behatárolható kör „jutalékos” rendszerben intézte.

A rendőrség mindezek miatt befolyással üzérkedés és befolyás vásárlása gyanújával nyomoz, és az ügyben három gyanúsítottat ki is hallgattak. Egyikük az a Berki Zsolt, aki a korrupciós botrány kulcsfigurájának is tekinthető. Az eddig nyilvánosságra került adatok szerint ugyanis az elvileg minden hivatalos pozíció nélkül tevékenykedő férfi több, Magyarországon ismert üzleti kört is megkeresett a Városháza-projekttel és több más budapesti ingatlan-adásvétellel összefüggésben. 

 

Korrupciógyanú Óbudán és Pestszentlőrincen is

Gőzerővel zajlik a nyomozás a III. kerületi kenőpénzes korrupciós botrány, valamint a Karácsony Gergely előválasztási kampánya miatt indult bűnügyben is a Központi Nyomozó Főügyészségen (KNYF). Mindkét, egy eljárásban kezelt ügy a szocialisták egyik fővárosi háttéremberéhez, Patek Gáborhoz kötődik.

Anonymus videóiban több korrupciógyanús üggyel is összefüggésbe hozta Patek Gábort: a maszkos alak egy rejtett kamerával készített felvételt mutatott be, amelyen Patek és egy ismeretlen személy egy autóban ülve több millió forint — feltételezhetően — kenőpénzzel számolt el.

A felvételeken jól látható, ahogyan az összegeket papírzacskóba tették. Az álarcos alak tájékoztatása szerint a III. kerületi önkormányzat megbízásaiból visszaosztott pénzről volt szó. Egy másik videóban közölt hangfelvételen Patek Gábor és egy, a nyilvánosság számára ismeretlen személy a pestszentlőrinci ingatlanfejlesztések megcsapolásáról beszélgetett. A felvétel szerint Patek Gábor, Szaniszló Sándor DK-s polgármester, a helyi alpolgármester, valamint a kerületi vagyonkezelő vezetője számára egy negyvenhat és egy nyolcvanhat lakásos ingatlanból „osztottak vissza” nyolc lakást. Szaniszló szerint ugyanakkor az elhangzott súlyos állítások közül egyik sem igaz. Anonymous később olyan dokumentumokat hozott nyilvánosságra, amelyek azt igazolhatják, hogy Patek Gábor tevékenyen részt vett Karácsony Gergely előválasztási kampányának szervezésében, amelynek keretében visszaélések történhettek. 

Kenőpénz szocialista nagyhalaknak

Szintén a Központi Nyomozó Főügyészség jár el a zuglói parkolási botrányban. A KNYF többek között azt rója Horváth Csaba zuglói MSZP-s polgármester, valamint Tóth Csaba helyi szocialista erős ember, volt országgyűlési képviselő terhére, hogy kenőpénzeket vettek át az ügy azóta koronatanújává „vedlett”, a hazugságvizsgálaton is átment főszereplőjétől, Fuzik Zsolttól. A helyi parkolási cég igazgatójának vallomása szerint Tóth Csaba minimum 250 millió forintot kapott, de Horváth Csabához is vándoroltak milliós vesztegetési pénzek. Horváth egy Kálvin téri kávézóban juthatott hozzá a kenőpénz egy részéhez. 

Fuzik azt állította, hogy Baja Ferencnek, az MSZP egykori nagyágyújának is 30 millió forintot adott át, míg Molnár Zsolt MSZP-s pártigazgató 40 millió forintot kapott. Azt azonban meg kell jegyezni, hogy utóbbiakat nem gyanúsította meg eddig semmilyen bűncselekménnyel a főügyészség. 

Védelmi pénz

Nem szabad elfeledkeznünk V. Naszályi Mártáról sem, akiről a Ruszwurm cukrászda tulajdonosa korábban azt mondta, hogy az önkormányzati választások előtt anyagi támogatást, védelmi pénzt kért tőle cserébe azért, hogy ne veszítse el az üzleteit. Ezért állítólag húsz–harminc millió forintot kért a Párbeszéd I. kerületi polgármestere. Szamos Miklós be is perelte V. Naszályi Mártát, a rendőrség pedig vesztegetés gyanújával nyomozást indított.

Borítókép: A Fidelitas demonstrációja a Városházán (Fotó: Havran Zoltán)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.