Nem lesz népszavazás az eutanáziáról

Döntött a választási bizottság.

Forrás: MTI2024. 02. 01. 20:22
Borítókép: Karsai Dániel (Forrás: Facebook)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elutasította a Momentum és Karsai Dániel népszavazási kezdeményezését az életvégi döntésekkel kapcsolatban. Az ülést követő sajtótájékoztatón Bedő Dávid, a Momentum frakcióvezető-helyettese arról beszélt, hogy szerinte valódi kérdésekben nem lehet ma Magyarországon népszavazást tartani.

Ma ismét bebizonyosodott, hogy ez a rendszer gyáva ahhoz, hogy megvitassunk ilyen fontos társadalmi kérdéseket, de évente elköltenek sok tíz milliárd forintot semmitmondó nemzeti konzultációkra. Az állampárt egyszerűen nem kíváncsi a magyarok véleményére ebben a meghatározó ügyben

– jelentette ki Bedő Dávid, és hozzátette, hogy ezt a küzdelmet nem fogják itt feladni, hiszen az üggyel kapcsolatban elindult egy párbeszéd. Karsai Dániel testvére, Karsai Péter úgy foglalt állást az NVB döntése után:

ez valóban 10 millió magyar ügye lett volna, és ha megkaptuk a hivatalos indoklást, akkor az alapján folytatjuk a harcot.

 

Karsai Dániel alkotmányjogász már korábban, a közösségi oldalán közölte, hogy egy kisebb beavatkozás elvégzése miatt nem tud részt venni az NVB ülésén.

A Nemzeti Választási Bizottság egy másik ügyben is döntést hozott, és átengedte az LMP kiemelt beruházások megszüntetését célzó népszavazási kezdeményezését. A párt országgyűlési képviselője, Csárdi Antal emlékeztetett: az LMP tavaly nyáron már indított egy népszavazási kezdeményezést a kiemelt beruházások felgyorsításáról szóló törvény hatályon kívül helyezésének érdekében, azt a kérdést azonban az NVB nem hitelesítette, ezért a párt a Kúriához fordult jogorvoslatért, és a testület megsemmisítette az NVB határozatát.

Az NVB mostani döntésével elhárult minden akadály, hogy népszavazást tarthassanak ebben a kérdésben

– mondta Csárdi Antal, hozzáfűzve, amennyiben érvényes és eredményes lesz a népszavazás, megszűnnének a kiemelt beruházások törvény feletti pluszjogai.

Ha a következő két hétben senki nem fellebbezi meg ezt a döntést, akkor február végén át tudják venni a népszavazási íveket

– mondta a képviselő, aki úgy becsüli, hogy az aláírásgyűjtés négy hónapig tarthat. Ha összegyűjtenék a kellő számú aláírást, ősszel meg lehet tartani a népszavazást a politikus szerint. Csárdi az ügy kapcsán kijelentette, abban reménykednek, hogy olyan helyzetbe tudják hozni az embereket, hogy ne lehessen a tájékoztatásuk nélkül olyan beruházásokat indítani, amelyek tönkretehetik az egészséges környezetüket és ellehetetleníthetik a mindennapi életüket.

Borítókép: Karsai Dániel (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.