Orbán Viktor reagált Matolcsy György kritikáira

A jegybank függetlensége szent és sérthetetlen – rögzítette a miniszterelnök.

2024. 02. 29. 18:38
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A miniszterelnök véleménye szerint a jegybank függetlensége szent és sérthetetlen – reagált Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökének csütörtöki kijelentéseire. A Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár az MTI-nek elmondta: az MNB felügyelőbizottság hatáskörével kapcsolatos törvénymódosítást a kormány még nem tárgyalta. 

A Világgazdaság tudósítása szerint Matolcsy György jegybankelnök a Budapesti Értéktőzsde díjátadóján kritizálta a kormány gazdaságpolitikáját. Matolcsy szerint a kormány 2021 közepén végrehajtott gazdaságpolitikai fordulata nem volt sikeres, és 180 fokos fordulatot sürgetett, visszatérést az előző évtized eredményeihez.

A jegybankelnök arról beszélt: az infláció megeszi a növekedést, az inflációt gerjeszti és fűti a költségvetési deficit, az államadósságot fűti a gazdaságpolitika és a költségvetési deficit. Meglátása szerint nem szakadhat el jelentősen egy ország makrogazdasági helyzete a termelékenységi szintjétől és a versenyképességi szintjétől. – Ezért a fogyasztásorientált gazdaságpolitika kudarcra van ítélve, vissza kell térni a beruházásorientált gazdaságpolitikához – közölte.

 

Matolcsy szerint veszélyben a jegybank függetlensége

Matolcsy az általa bírált 2021-es kormányzati gazdasági fordulat kapcsán egyenesen kijelentette: 

a kormányzati döntések rejtve, burkoltan támadják a jegybank függetlenségét. Most amit a kormányzat tervez a jegybanki törvénnyel kapcsolatban, egy jelentős támadás lenne a jegybanki függetlenség ellen.

A jegybank jelenlegi elnöke egyébként korábbi beosztottját, Nagy Mártont érzi a támadások hátterében, aki 2013 és 2020 között az MNB alelnöke volt. Az Atv.hu-nak a jelenleg az Orbán-kormányban nemzetgazdasági miniszteri posztot betöltő Nagy Márton is reagált a vádakra, szerinte „2024 a gazdasági növekedés helyreállításának éve”. A jegybankelnöknek címezve azt is közölte: 

a megjelent bírálatokban a ciklikus, rövid távú elemeket összekeverik a hosszú távú, fundamentális elemekkel.

Nagy Márton azt is megjegyezte, hogy most már nem Matolcsy György jegybankelnök, hanem Orbán Viktor miniszterelnök a főnöke, ahogy fogalmazott: „Hála Istennek!”

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök (Forrás: Orbán Viktor Facebook-oldala)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.