Karikó Katalin magyar hímes tojásokat csodált meg az Egyesült Államokban

Fekete Ildikó kiállítását nézte meg a Nobel-díjas tudós.

Forrás: FEOL2024. 03. 31. 19:58
null
Forrás: Fotó: Fekete Imre/ FEOL
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Tulipán Foundation jóvoltából utazott Fekete Ildikó tojásfestő az Egyesült Államokba, ahol nem akárki tekintette meg a kiállítását: az eseményen a Nobel-díjas Karikó Katalin is részt vett – írja a Fejér vármegyei hírportál.

fekete Ildikó a meghívást ezúttal nemcsak sokszorosan kitüntetett népművészként kapta, hanem mint egyetemet végzett matematikus és informatikus, aki a művészet és a tudomány kapcsolatáról tartott előadást egy konferencián matematikusoknak és fizikusoknak.

Fotó: Feol/Fekete Imre

Március 14-én, ahogy szellemesen nevezték, a Pi-napon (3,14) szervezték meg a philadelphiai Temple University könyvtárában az eseményt, ahol az előtérben Fekete Ildikó nyolcvan darab festett tojást állított ki.

Saját festésű Kárpát-medencei magyar, cseh, szlovák és ukrán húsvéti tojásokat csodáltak meg a konferencián részt vevő tudósok, az Európában és az Egyesült Államokban élő, dolgozó szakemberek.

A konferenciát követően hosszabb beszélgetésre is alkalma adódott a két magyar hölgynek. Karikó Katalin a leghosszabban Fekete Ildikónál időzött. A Nobel-díjas tudós dedikálta Áttörések című könyvét, és megkapta a legszebb hímes tojást.

Fotó: Feol/Fekete Imre

Fekete Ildikó az amerikai útján Bostonba és New Yorkba is eljutott. Az utóbbiban egy helyi magyar közösség által fenntartott intézményben, az Arany János Iskolában festettek, írókáztak húsvéti tojásokat több százan.

Fotó: Feol/Fekete Imre

 

Borítókép: Karikó Katalin a kiállításon (Fotó: Feol/Fekete Imre)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.