Soha ennyi nyomozás nem volt még fővárosi ügyek miatt, mint Karácsony Gergely főpolgármestersége alatt

Mindeközben még arra is volt ideje, hogy a csőd szélére kormányozza Budapestet.

2024. 03. 07. 7:59
KARÁCSONY Gergely; WALTER Katalin; CSOHÁNY András
Budapest, 2023. augusztus 4. Karácsony Gergely fõpolgármester beszédet mond a felújított Lánchíd átadásán a híd budai hídfõjénél 2023. augusztus 4-én. Mögötte Walter Katalin, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója (b2) és Csohány András, a kivitelezõ A-Híd Zrt. vezérigazgatója (b3). A híd rekonstrukciója 2 év 5 hónapig tartott, és bruttó 26,7 milliárd forintba került. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kétes közbeszerzések, korrupciógyanús ügyek tekintetében csúcsot állított a főpolgármester, és csak „mellékesen” még a csőd szélére is sikerült kormányoznia Budapestet – a Metropol cikkében összegyűjtötte az eddigi botráyokat.

 

Ingatlaneladások jutalékos rendszerben: Városháza-gate 

2021-ben robbant ki a botrány, amikor kiderült, a budapesti városvezetés titokban megpróbálhatta értékesíteni a Városháza épületét. Az Anonymus által kiszivárogtatott felvételekből nyilvánvalóvá vált, hogy a fővárosi ingatlanok eladását egy jól behatárolható kör „jutalékos” rendszerben intézte. A nyomozást vélhetően segíti, hogy a rendőrök birtokában tízórányi vágatlan felvétel van.

 

Karácsony Gergely hallgat a hídpénzbotrány ügyében

Karácsonyék önkormányzati választások után új közbeszerzési eljárást írtak ki, amelynek győztese ismét az A-Híd lett, mint ahogy még Tarlós István polgármesterségének idején, azonban 

ötmilliárd forinttal drágább ajánlattal nyert, mint amennyiért a Tarlós-érában végezte volna el a munkát. Ezen felül a Tarlós alatt zajló tenderhez képest majdnem hatvanszorosára (!), 4,2 milliárd forintra emelték a vállalkozónak járó előleget, ám a céget terhelő kötbért megfelezték.

A Lánchíd-felújítás kivitelezését végző A-Híd Zrt. 2020 novembere és 2022 júliusa között 1,4 milliárd forintot utalhatott a praxisától eltiltott, számlagyáras botrányba belebukó, több súlyos bűncselekményben is érintett jogász, Vig Mór cégének, a Sunstrike Hungary Kft.-nek. Ebből az összegből kilencszázmillió forint került Vig különféle számláira. Az összegeket pedig rövid időn belül készpénzben felvették a számlákról. A tranzakciókat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal az exügyvéd ellen indított, sok száz milliós számlagyáras büntetőeljárásban vizsgálja.

 

Kis ládikák vagy nagy ládikák: a mikroadomány-botrány

A 99 Mozgalom bűncselekménygyanús adománygyűjtése miatti botrány azután robbant ki, hogy feloldották a titkosítás alól a Nemzeti Információs Központ jelentését, amelyet a tavalyi országgyűlési választások külföldi befolyásolásáról készítettek. Ebből kiderült, 

a mozgalom pénzügyeit intéző Perjés Gábor 2021 augusztusa és 2022 szeptembere között összesen tizenkilenc alkalommal készpénzben befizetett 506 millió forintnyi összeget a szervezet számlájára, döntően euróban és angol fontban.

A jelentés szerint „összesen 917 695 euró és 3900 angol font készpénzbefizetés valósult meg a számlán a vizsgált időszakban”. Karácsony Gergely a jelentés után kis, majd nagy ládikákban gyűjtött „mikroadományokról” kezdett beszélni. Az ügyben a 99 Mozgalom számlavezetője, az OTP is feljelentést tett. Kiderült az is, a nagyrészt euróban és fontban lévő bankjegyek újak, gyűrődésmentesek, több esetben egymás utáni sorszámúak voltak. 

 

Buszmutyi: hamisított iratok

A BKV használtbuszbérlési pályázata során olyan céggel szerződött a főváros, amelynek éppenséggel busza sem volt, ráadásul más vállalat tulajdonában lévő járművekkel pályázott. A CR-Facilities vállalkozást mind­össze hét nappal az ajánlattételi idő lejárta előtt jegyezték be. Ebben az ügyben is nyomozást rendelt el a rendőrség.

 

BKV-hajók nem járnak, a pénz elfolyik

Már négy éve nem járnak azok a hajók, amelyeket még Tarlós István főpolgármesterségének idejében újítottak fel és a tömegközlekedés részeként tehermentesítették a szárazföldi közlekedést. A szolgáltatás népszerűségét jó mutatja, hogy sok budapesti úti cél nélküli hajózásra, városnézésre is szívesen használta, a menetdíj egy vonaljegy ára volt. A szolgáltatást azoban a főváros spórolásra hivatkozva leállította, a mai napig szünetelteti a járatokat. 

A BKV a mai napig havonta átlagosan négy-öt millió forintot költ azokra a hajókra, amelyek már negyedik éve nem közlekednek menetrend szerint a Dunán, spórolásra hivatkozva. Erre összességében több száz millió forintot költhetett Karácsony Gergely négy év alatt.

 

Hetvenmillió a fővárosi temetők karban-nem-tartására

A Budapesti Közművek Zrt.-hez tartozó temetkezési főigazgatóság által megbízott kertészeti cégnek, a fővárosi temetőket kellett volna karbantartania, a feladat azonban nem teljesült, a számláikat mégis befogadták. A zöldterületek karbantartásával megbízott cég csaknem hetvenmillió forintnyi munkáról állíthatott ki hamis teljesítési igazolást, amely összeget meg is kaptak. 

A felek mindezt úgy próbálták elfedni, hogy a jogtalanul leigazolt számlák kifizetését vagyoneltolódásként tüntették fel. Az esetben csalás bűntettének gyanújával zajlik nyomozás Karácsony embere, a floridai luxusingatlanjairól és fényűző életéről elhíresült milliárdos Mártha Imre által vezetett BKM Zrt.-vel szemben.

 

Korányi utazásait a budapestiek állták?

Nyomozást indított Korányi Dávid, Karácsony Gergely volt tanácsadója utazásaival kapcsolatban a Nemzeti Nyomozó Iroda. Bár a főpolgármesteri hivatalba egy idő után szinte egyáltalán nem járt be Korányi, Karácsony tanácsadója több útját (leggyakrabban New Yorkban), így is a fővárosi adófizetők állhatták. Ráadásul ezek az utak egyáltalán nem kapcsolódtak Korányi tanácsadói feladataihoz. Havi egymilliót kapott Budapest városától Korányi, miközben fényűző életet élt, igaz, nem Budapesten, hanem New Yorkban.

Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester beszédet mond a felújított Lánchíd átadásán a híd budai hídfõjénél 2023. augusztus 4-én. (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.