Egyre kevesebb lesz a felderítetlen gyermekbántalmazás

Hamarosan az Országgyűlés elé kerül a gyermekvédelmi törvény újabb szigorításáról szóló törvényjavaslat.

Forrás: MTI2024. 04. 12. 16:06
gyerek, síró gyerek, pedofil, pedofília
illusztráció Fotó: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az erőteljesebb hatósági fellépés hatására egyre jobban emelkedik a pedofil-bűncselekmények miatt indított nyomozások száma – emelte ki Rétvári Bence csütörtöki sajtótájékoztatóján elhangzó szavait az MTI. A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára felhívta a figyelmet arra, hogy heteken belül tovább szigorodhat a gyermekvédelmi törvény.

Országosan 211 rendőr foglalkozik pedofilügyekkel, közülük több mint harmincan a Nemzeti Nyomozó Iroda kötelékében. Idén már 444 esetben indult új büntetőeljárás gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekmények miatt, összesen pedig 1035 nyomozást folytat a rendőrség hasonló ügyekben. A vizsgálatok a legtöbbször gyermekpornográfia miatt indultak, ez az esetek több mint felét teszi ki. Szexuális kényszerítés miatt az esetek több mint 10 százalékában folytattak eljárásokat. Ezt követik gyakoriságban a szexuális erőszak és szexuális visszaélés miatti ügyek, illetve a gyermekprostitúció kihasználása – ismertette a államtitkár. Hozzátette: magyarokon kívül ukrán, román és orosz állampolgárok ellen is indultak büntetőeljárások.

Az eddigi tapasztalatok szerint a bűncselekmények nagyobb része otthoni környezethez köthető, ezt követik a gyermek- és ifjúságvédelmi intézetekben és a gyermekotthonokban, az általános iskolákban, illetve a nevelőotthonokban megtörtént esetek

– hangsúlyozta Rétvári Bence. Majd felhívta a figyelmet arra, hogy idén radikálisan nőtt a pedofil-bűncselekmények gyanúja miatt tett feljelentések száma, ezeket a rendőrség mindig büntetőeljárásban vizsgálja ki.

Az utóbbi tizennégy év jogalkotói, illetve jogalkalmazói munkájának köszönhetően nyolcszor annyi pedofil elkövetőt sikerült elítélni, mint korábban. Az elmúlt hónapok erőteljesebb hatósági fellépése miatt pedig biztosan csökkenni fog a látencia a hasonló bűntettek esetén, kevesebb lesz a felderítetlen ügy – mondta el véleményét az államtitkár.

Hamarosan az Országgyűlés elé kerül a gyermekvédelmi törvény újabb szigorításáról szóló törvényjavaslat, amely – elfogadása esetén – még tovább növeli a gyermekek biztonságát a pedofilokkal szemben

– mondta el Rétvári Bence egy kérdésre válaszolva.
– Míg 2002-ben 408-szor indítottak eljárást hasonló ügyekben, 2023-ra ez a szám 571-re emelkedett – mondta el Töreki Sándor bűnügyi országos rendőrfőkapitány-helyettes.

Az úgynevezett gyermekbarát igazságszolgáltatási program keretében immár mindegyik vármegyei kapitányság rendelkezik olyan helyiséggel, ami megfelelő környezetet biztosít a gyermekek meghallgatásához. A hatékonyabb munkát szolgálják még azok a különlegesen kiképzett rendőrök is, akik a kiskorúakkal való kommunikációra specializálódtak a pedofil-bűncselekmények vizsgálatában – ismertette Töreki Sándor.

A rendőrség folyamatos kapcsolatban áll a gondoskodáspolitikáért felelős államtitkársággal, azon belül a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatósággal, 

az összehangolt munkának köszönhetően várhatóan csökken majd a gyermek-, illetve nevelőotthonokban elkövetett felderítetlen bűncselekmények száma

– hangsúlyozta a rendőrfőkapitány-helyettes. Hozzátette: idén már 124-szer zárt le a rendőrség gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekmények miatt indított vizsgálatot, ezek közül 89-ben pedig már a vádirat is elkészült.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.