Embercsempész-hálózat fontos tagja került rács mögé

Az afgán férfit Szerbiában fogták el, a magyar rendőrség most letartóztatta.

Forrás: MTI2024. 04. 10. 11:28
elfogott embercsempész
Forrás: Police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Embercsempészet miatt letartóztattak egy afgán férfit Magyarországon, aki a gyanú szerint 2023 márciusa és augusztusa között Ásotthalomnál több száz illegális migránsnak segített Szerbiából Magyarországra jutni – közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) az MTI-vel.

A férfit – nemzetközi együttműködésben – a szerb hatóságok Belgrádban elfogták, majd április 2-án átadták a Röszkei Határátkelőhelyen az NNI Szegedi Osztály nyomozóinak. A Szegedi Járásbíróság április 4-én elrendelte N. Bismilah letartóztatását. Az afgán férfi a csempészést több, jelenleg ismeretlen bűntársával, bűnszervezet tagjaként követte el. A csoport tagjai között a feladatokat hierarchikusan osztották fel, nem használtak mobiltelefonokat, arcukat sállal és maszkkal takarták el. Attól sem riadtak vissza, hogy husángokat, köveket dobáljanak a járőrökre – ismertették.

A férfi társaival együtt az Ásotthalomnál lévő ideiglenes biztonsági határzárat a migránsok átjuttatása miatt megrongálta,

lenyomta a szögesdrótot, és ruhadarabokkal, plédekkel letakarta. A kerítéshez létrákat vittek, a migránsokat megfelelő útba igazítással látták el – emelték ki.

A határvédelmi kamerarendszer felvételeinek elemzése, valamint a szerb hatóságokkal való együttműködésnek köszönhetően

 sikerült azonosítani az afgán férfit, aki ellen a Szegedi Járásbíróság nemzetközi elfogatóparancsot adott ki, majd végül Belgrádban elfogták

– hangsúlyozták. Hozzátették: a férfi ellen a Szegedi Regionális Nyomozó Ügyészség is eljárást indított hivatalos személy elleni erőszak miatt.

Embercsempészet miatt folyamatban lévő két másik ügyben kiadott európai elfogatóparancsok alapján is sikerült elfogni az elkövetőket, egyiküket Németországban, másikukat Hollandiában. A német hatóságok március 19-én egy szír, majd március 28-án a holland hatóságok egy ukrán állampolgárt adtak át a magyar szerveknek. Letartóztatásuk elrendelése mellett mindkét gyanúsított ellen nyomozást folytat a KR NNI – közölték.

Borítókép: Az elfogott embercsempész (Fotó: Police.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.