Ezt lehet eddig tudni a bőnyi iskolai késelésről

Megkéselte iskolatársát egy 12 éves diáklány hétfő reggel Bőnyben. A megrázó esetről egyre több információ derül ki. Az okokat egyelőre nem lehet tudni, de állhatott bosszú a támadás hátterében.

2024. 04. 29. 22:39
IMG_6451 2024.04.29. Késelés történt Bőnyön a Szent István Király Általános iskolában, Fotó: Csapó Balázs Kisalföld
Fotó: Kisalföld/Csapó Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzet már reggel megírta a támadás hírét: a bőnyi általános iskola hatodikos diáklánya egy reggeli óra utáni szünetben hátba szúrta társát egy 20 centiméteres késsel, amit otthonról vitt be az iskolába. A megszúrt diákot mentőhelikopter szállították el a Szent István Általános Iskolából, életveszélyes állapotban.

Később lapunk megírta a szemtanúk beszámolóját is, illetve hogy a gyerekeket a rendőrség – szülői felügyelet mellett – pszichológusok segítségével kihallgatta. A Ripost információiból az is kiderült, hogy a támadó kislány halállistát írt, amin több iskolatársa is szerepelt.

Sokkot kaptam a hírre, hiszen a lányom egy csendes, szelíd kislány. Nem haragszom a szurkáló osztálytársára, számomra csak az a fontos, hogy a gyerekem életben maradjon. De van, amit nem értek. Mi vesz valakit arra, hogy kést vigyen az iskolába és halállistát írjon? A fiam elmondása szerint Mirella és két unokatestvére neve is szerepelt rajta. Hogy nevelték ezt a gyereket a szülei?

– mondta a megkéselt lány édesanyja az eset után.

A Bors beszámolója szerint a késelő kislányt Katának hívják, és azért támadt Mirellára, mert hónapok óta csúfolták őt.

Katát rengetegen piszkálták és csúfolták, leginkább a származása miatt és a testsúlya végett. Gyakori volt a veszekedés korábban, és bosszút akart állni, Mirellán kezdte

– mondta el az egyik osztálytársuk.

 

A rendőrség is megszólalt az ügyben

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtótájékoztatóján Nagy Ágnes rendőr ezredes elmondta, hogy a megszúrt diák életveszélyes sérüléseket szenvedett, a kórházban megműtötték, az állapota életveszélyes, de stabil, és az intenzív osztályon ápolják.

A támadó lány listájáról – amelyen az osztálytársai nevei szerepelnek – is bővebb információkat mondtak el:

pirossal voltak megjelölve azok, akiket meg akart ölni, és zölddel azok, akiket nem.

A rendőrség a kést és a listát is lefoglalta.

Nagy Ágnes beszélt arról is, hogy az elkövető egy jó tanuló, csendes gyermek, a motivációját a büntetőeljárás keretében vizsgálják, valamint hogy gyanúsítottként vonják felelősségre, a kora ellenére is, törvényes képviselői jelenlétével.

 

Milyen büntetés várhat a késelőre?

A Magyar Nemzet utánajárt, hogy milyen következményekre számíthat a lány, aki otthonról kést csempészett be az iskolába, hogy bosszút álljon a társain. Balsai István ügyvéd úgy fogalmazott, abból, hogy az elkövető halállistát írt, arra lehet következtetni, hogy az ügy emberölés kísérletének minősül büntetőjogi szempontból. Hozzáfűzte, ha 18 év alatti az elkövető, akkor fiatalkorúnak minősül. Ha 12 és 16 év közötti, a büntetési tétel ilyen esetben – ha ez valóban előre kitervelt eset volt –

legfeljebb tíz évig terjedő szabadságvesztés.

– A hírek alapján a lista készítése és az, hogy a kést otthonról vitte magával, arra utal, hogy előre kitervelt volt, az emberölés kísérletére pedig az utal, hogy késsel követte el a cselekményt, és az is, hogy szívtájékon szúrta meg az áldozatot – részletezte az ügyvéd. Hozzátette: egy fiatalkorúnak is fel kell fognia, hogy ha egy késsel szívtájékon szúr valakit, akkor az bele is halhat a sérülésbe.

 

A pszichológus szerint nem lehetett hirtelen felindulás

A Magyar Nemzet egy pszichológus véleményét is bemutatta már.

Ez nem egy ilyen hirtelen felindulásból elkövetett dolog, ami gyerekek között egyébként előfordul. Ennek azért valamilyen mélyebb indítéka kellett hogy legyen, illetve valószínűleg mélyebb okok is állnak a háttérben

– mondta el Vida Ágnes a Hír TV-nek. Hozzátette: egy hatodikos már érzi a súlyát egy ilyen tettnek.

A szakértő azt tanácsolja a szülőknek, hogy érdemes már óvodáskortól dolgozni azon, hogy a gyerekeknek legyenek konfliktuskezelési technikáik, hogy tudják, hogy egy konfliktust hogyan lehet megoldani.

Borítókép: A késelés helyszíne (Fotó: Kisalföld/Csapó Balázs)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.