Gyurcsánynál kötöttek ki a politikai halál elől menekülő kispártok

Magyar Péter felbukkanása veszélyt jelent a baloldal számára.

2024. 04. 03. 8:08
KARÁCSONY Gergely; KUNHALMI Ágnes; NÉMETH Angéla; GYURCSÁNY Ferenc
Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Az optimális végcél világos: egységes Demokrata Pártot kellene létrehozni” – írta Gyurcsány Ferenc még 2014-ben, amelynek megvalósítása még ma is folyamatban van, miután az ellenzéki térfélen megjelent egy új szereplő, aki rendkívül erőszakosan tör előre a nyilvánosságban is. Az Alapjogokért Központ legfrissebb elemzése szerint

Magyar Péter politikai szerepvállalása ugyanis veszélyt jelenthet az egyébként is halálsoron üldögélő, gyenge pártok számára, akiket már csak jobb híján támogat néhány tízezer választó.

A történések ugyanakkor arra is rámutatnak, hogy Gyurcsány ezekben a helyzetekben golyóálló, legalábbis félszemű a vakok között, tekintve, hogy az ő nagyobbacska bázisát a tűzön-vízen kormányellenesség mellett a vezető személye is összetartja – hívta fel a figyelmet az Alapjogokért Központ.

Hozzáteszik, hogy Magyar Péter a kormányoldal tevékenységét elutasító szavazói réteg egy részét lehet képes maga mellé állítani, illetve felkeltheti azoknak a külső szereplőknek a figyelmét, amelyek a belpolitikai térben a zűrzavar növelésében érdekeltek.

Az elemzésben felidézik, Gyurcsány Ferenc már az öt évvel ezelőtti önkormányzati választás után elkezdte magához csábítani a baloldali politikusokat. Budapesten már akkor két, 2022 októberében pedig egy további megválasztott kerületi polgármester is a DK-hoz, illetve annak frakciójához csatlakozott, amivel a bukott miniszterelnök megerősítette a fővároson belüli és a főpolgármester feletti befolyását is.

Kép: Alapjogokért Központ

Ezt követően céljai elérése érdekében zsarolni is kész volt Karácsony Gergelyt, sőt, 2023 márciusában a nyilvánosság előtt, egy rádióinterjúban utasította a főváros pártpolitikai eszközévé tételére. A mostani stratégiai együttműködés ezt a hatalmi viszonyrendszert mélyíti el arra az esetre, ha Budapesten júniusban nem történik változás. Gyurcsány tehát a zűrzavart kihasználva némileg ismét előrenyomult a balszárnyon – írták, kiemelve, hogy

a politikai csatározás átfogó képe a mostani átalakulásokkal nem változik, mert önálló, többséget maga mögé állítani képes politikai erőből továbbra is csak egy van, ez pedig a Fidesz. 

 

Borítókép: Gyurcsány Ferenc és Karácsony Gergely (Fotó: Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.