Jól aludt az éjszaka? Van rá egy magyarázatunk. Rosszul? Arra is!

Fél Európát lenyomja a magyar, ha alvásról van szó.

Forrás: Online Bedrooms2024. 04. 20. 5:55
Photo,Of,A,Young,Woman,Lying,In,Bed,At,Night, alvás, álmatlanság, insomnia
illusztráció Fotó: Shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiderült, hogy Európa-szerte melyik városokban lehet a legjobban aludni. Az OnlineBedrooms ugyanis létrehozta az európai alvásindexet, hogy feltárják, melyik fővárosban lehet a legjobban aludni. 

A kutatás szerint ugyanis a tartózkodási hely jelentős hatással lehet az alvási szokásokra. A fényszennyezés, a zajszennyezés és az alvási körülmények is hatással vannak alvásra. Bár a dobogóról lemaradt Magyarország, még így is egészen előkelő helyen szerepel a főváros. 

A felmérés eredményei szerint Berlin a legjobb európai város az alvásra, mivel éjszaka alacsony az autók által kibocsátott zaj, és a felhős napok több mint 80 százaléka megakadályozza, hogy a napfény megzavarja az alvást.

Érdekesség az ügyben, hogy az európai alvásindex szerint Rómában a legrosszabb aludni, mivel a fényszennyezés és a zajszint magas, a lakosok mindössze 68 százaléka jut itt kielégítő alváshoz. Berlin összesen 40 pontot szerzett, míg Róma mindösszesen 13 pontot kapott.

A második helyen álló város Prága lett, ahol a felhős napok több mint 72 százaléka segíti a lakosokat abban, hogy jó alvási szokásokat alakítsanak ki annak ellenére, hogy a lakosok 41 százalékát zavarja az éjszakai közúti zaj.

Londonban elég komoly a fényszennyezés, mégis összességében a harmadik helyen áll az alacsony zajszint miatt és azért is, mert a lakosság több mint 74 százaléka számolt be optimális alvási körülményekről.  

A negyedik helyen Budapest áll, itt a lakosok több mint 70 százaléka alszik optimálisan. A magyar fővárost követi a sorban Varsó, Oslo, Zágráb, Párizs és a tizedik helyen Madrid. 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.