Kitüntették a hős magyar katonákat

Ilyen magasban még sosem mentettek embert.

2024. 04. 08. 22:13
Ezeknek a magyar katonáknak köszönhetik az életüket a turisták (Fotó: Honvedelem.hu/Szakál Szebáld)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elismerő parancsnoki érmeket adott át Sticz László vezérőrnagy, az EUFOR Althea parancsnoka a szombati életmentő akcióban részt vevő katonáknak és a civil repülésirányítónak a Szarajevó melletti Butmir táborban – tájékoztatta a Magyar Nemzetet a Honvédelmi Minisztérium (HM).

A mentésben közvetlenül tizennégy magyar, két-két holland és olasz katona, valamint egy osztrák civil hajtott végre feladatokat. A két olasz katona később veszi át a parancsnoki elismerést.

Két életet mentettek a magyar honvédek extrém körülmények között (Fotó: Honvédelem.hu/Szakál Szebáld)

Két német túrázó Bosznia-Hercegovinából tévedt át Montenegróba április 5-én.

Hegyvidéki, hóval borított területről mentették ki őket szombaton hajnalban, 2388 méteres magasságban. Ez magassági rekordnak számít a magyar kutató-mentés történetében.

A kötelező orvosi ellenőrzést a Butmir táborban elvégezték, majd az egyik szarajevói kórházba vitték további ellátásra a két német állampolgárt. Már mindkettőjüket elengedték a kórházból.

Sticz László köszönetet mondott az összehangolt mentési feladat végrehajtásáért az elismerő érmek átadásakor. A mentésben részt vevő Dobos Gábor százados elmondta, hogy nem hagyományos katonai mentést hajtottak végre, ami azt jelenti, hogy az első helikopter a felderítést végezte, a második pedig a mentést, mivel a helyszín nem volt alkalmas a leszállásra.

Répási Dávid főhadnagy – aki szintén tagja volt a mentést végrehajtó csapatnak – elmondta, hogy extrém időjárási körülmények között páros csörgéssel, vagyis egyszerre emelték a helikopter fedezetére a turistákat. A MH legújabb könnyű, többcélú helikopterével korábban még nem kellett ennyire összetett feladatot végrehajtani – tette hozzá a főhadnagy.

A bosznia-hercegovinai EUFOR-missziót 2024-ben magyar parancsnok, Sticz László vezérőrnagy vezeti, a Magyar Honvédség adja idén a helikopteres és légimentési képességet is. A mentőakció sikerét az EUFOR speciális képességei – köztük a holland és olasz éjszakai felderítés, a magyar hajózó és egészségügyi csoport, valamint az Egészségügyi Központ magyar személyzete – összehangolt és professzionális szolgálata adta.

Borítókép: A kitüntetett magyar katonák (Forrás: Honvédelem.hu/Szakál Szebáld)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.