Zavaros összeesküvés-elmélettel rukkolt elő Karácsony a Lánchíd-ügyben, de megcáfolta a valóság

Összeesküvés-elméletekben jeleskedik, de érdemi kérdésekre továbbra sem hajlandó válaszolni Karácsony Gergely, noha a budapesti Városházát lassan maga alá temeti a Lánchíd felújítását körüllengő milliárdos korrupció és az ahhoz köthető fővárosi számlagyár botrányos ügye. A főpolgármester ehelyett pár napja egy interjúban egy zavaros, meseszerű történetet adott elő, de látszott, maga sem hiszi, amit mond.

2024. 04. 29. 4:45
CSS_20230804-49

20230804 Budapest
Átadták a megújult Lánchidat.
Fotó: Csudai Sándor (CSS)
Origo
képen: Karácsony Gergely főpolgármester

20230804 BudapestÁtadták a megújult Lánchidat.Fotó: Csudai Sándor (CSS)Origoképen: Karácsony Gergely főpolgármester
Fotó: Origó/Csudai Sándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormánynak fizetett védelmi pénzről adott elő egy meseszerű történetet Karácsony Gergely a minap Gulyás Márton Partizán című műsorában ahelyett, hogy érdemi magyarázatot adott volna a baloldal egyik legnagyobb korrupciós botrányára, a Városházáig érő, a Lánchíd túlárazott felújításához kapcsolódó fővárosi számlagyár ügyére.

Gulyás finoman szólva sem vádolható jobboldali elfogultsággal, de azt már ő sem tehette meg, hogy a Karácsonnyal készített interjú során legalább pár percig nem tér ki a fenti botrányra.

 Karácsony azonnal „bullshitről“ kezdett beszélni, majd előadta a saját, „alternatív magyarázatát“: ez lényegében egy zavaros történet egy fideszes sajtótájékoztatóról, amit szerinte a Lánchíd renoválásán dolgozó A-Híd fenyegetésnek érthetett, és pár napra rá ezért indultak meg az első utalások a számlagyárügy kulcsfigurájának mondható Vig Mór cégének. Na, hogy a főpolgármestert idézzük, ez tényleg bullshit és könnyedén cáfolható, de erről majd később.

Előbb érdemes egy pillanatra visszatérni Gulyás Mártonhoz, aki állította, jó pár órát töltött azzal, hogy megértse, miről szól az ügy, ennek ellenére arról beszélt a műsorban, hogy semmi olyan bizonyíték vagy akár információ nem került elő, ami a fővárosi baloldal érintettségét igazolná.
 

Fontos részleteket tárt fel egy informátor

Segítünk: Gulyás csak az egyik legfontosabb tényt hallgatta el, miszerint Budai Gyulánál jelentkezett egy bennfentes, aki feltárta, miként szivattyúztak ki másfél milliárdot a Lánchíd-projektből,

 amiket Vig Mór és egy társa felvett készpénzben, majd ezekkel az összegekkel egy Mammutnál megtalálható biztonsági cég vezetőjével „számolt el“, onnan pedig az összegek jó része a budapesti baloldal kezébe került.

A sajtó azt is kiderítette, hogy a biztonsági cég az Árgus-Security Vagyonvédelmi Kft. Annak egyik tulajdonosa Apáthy Zoltán Endre, az ő édesapja pedig nem más, mint Apáthy Endre, akinek a családi érdekeltségébe tartozik az A-Híd Zrt. Amennyiben tehát igazak a bennfentes levélíró állításai, a Lánchíd-beruházásból „kimentett” pénzek a híd felújítását végző A-Híd tulajdonosi köréhez kerülhettek vissza, ahonnan az összegek a levélíró szerint a budapesti Városházán landoltak.

Budai ezek után feljelentést tett, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) pedig hivatali vesztegetés gyanújával elrendelte a nyomozást. Az ügyet a rendőrség végül átadta a számlagyárügyben már hónapok óta költségvetési csalás gyanújával nyomozó NAV-nak, amely tavaly novemberben Vig Mórt is őrizetbe vette. Az új fejleményekkel összefüggésben a napokban kerestük Karácsony Gergelyt, de választ természetesen nem kaptunk a kérdésünkre.
 

Vig Mór a számlagyárügy kulcsszereplője

Vig Mórról egyébként azt kell tudni, hogy ő a fővárosig érő számlagyár főszereplője, és az ellene indult eljárásban tartott házkutatást az adóhatóság Vig jó ismerősénél, egy Hegedüs Dániel nevű ügyvédnél és a Lánchíd felújítását végző A-Híd Zrt.-nél is.

A hídrenoválásról csak annyit, hogy arra Karácsonyék a 2019-es hatalomváltás után új közbeszerzést írtak ki, és a győztes A-Híd ötmilliárddal drágább ajánlattal nyert, mint amennyiért az előző városvezetés alatt végezte volna el a munkát. Hozzátesszük: Bajnai egyik bizalmasa egy hangfelvétel-leirat szerint arról beszélt, hogy a drágulás oka korrupció volt, hiszen jelentős összegek kerültek a projektből baloldali politikusok zsebébe. 


Gyanús összefonódások

Visszatérve a házkutatásokra, azokra részben a gyanús összefonódások miatt kerülhetett sor: a sajtóban megjelent információk szerint 2020 novembere és 2022 júliusa között az A-Híd 1,4 milliárd forintot utalt Vig cégének, a Sunstrike Hungary Kft.-nek. Ebből az összegből továbbutaltak kilencszázmillió forintot Vig Mór magánszámlájára, illetve ügyvédi letéti számlájára. A gyanú szerint a továbbutalások a Vig Mórhoz köthető számlákra jellemzően ugyanazokon a napokon történtek, mint amely napokon az A-Híd Zrt.-től a pénzek a Sunstrike Kft.-hez érkeztek, az összegeket pedig rövid időn belül készpénzben felvették a számlákról. 

Vig Mórt 2022 januárjában egy jogerős ítélete miatt eltiltották az ügyvédi hivatás gyakorlásától, emiatt stratégiát kellett váltani.

 Ezután vonták be Hegedüst az ügyletekbe, aki a saját ügyvédi letéti számlájára utalta a Sunstrike Hungary Kft.-hez érkező maradék összeget, majd onnan mintegy ötszázmillió forintot felvett készpénzben.
 

A Kehi vizsgálata is gyanús körülményeket tárt fel

A fenti dátumokat és adatokat megerősítette az az elrendelt Kehi-vizsgálat is, amelynek részjelentése gyanús pénzmozgásokat tárt fel a Lánchíd felújítását végző A-Híd Zrt. és a számlagyáras Vig Mór cége között. A dokumentum emellett porrá zúzza Karácsonyék védekezését is: a főváros balliberális vezetése ugyanis eddig azzal érvelt, hogy a renoválás és a kétes pénzmozgások között nincs időbeli egybeesés. Csakhogy a Kehi egyértelműen rámutatott, hogy a másfél milliárd forint egésze a közbeszerzési eljárás alatt, 1,3 milliárd forint pedig a kivitelezési szerződés megkötése után került az A-Hídtól a számlagyáras exügyvéd cégéhez. 

 

Amikor szembejön a valóság

Ezen a ponton érdemes újra foglalkozni Karácsony meséjével, ugyanis a jelentés szerint az A-Híd Zrt. az első utalást a BKK-hoz beérkezett ajánlatok bontása (2020. október 28.) után egy héttel teljesítette Vig Mór cége, a Sunstrike Hungary Kft. részére 71 648 320 forint összegben. Azaz azután, hogy a beruházáson bábáskodó BKK már tudhatta, hogy ki nyerte meg a Lánchíd felújításának projektjét, csak még formálisan nem hirdették ki a győztest, és nem kötöttek vele szerződést. Ez lehet tehát annak a megoldása, hogy miért 2020 november elején kezdődött a pénzáramlás, nem pedig a főpolgármester összeesküvés-elmélete szerinti időpontban, de a végső szót persze majd a hatóságnak, illetve, ha odáig eljut az eljárás, a bíróságnak kell kimondania.

 

Borítókép: Karácsony Gergely a Lánchíd átadásán (Fotó: Csudai Sándor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.