Következő mérkőzések
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Döntött a bíróság: fenntartják Ilaria Salis bűnügyi felügyeletét + videó

A bíróság fenntartotta a szélsőbaloldali támadások elsőrendű gyanúsítottjának, Ilaria Salisnak a bűnügyi felügyeletét, és a csütörtökön elrendelt nyomkövető viselésére továbbra is kötelezi. Az ügyben három tanút hallgattak meg ma a Fővárosi Törvényszéken, majd pedig a szélsőbaloldali támadásról készült felvételeket vetítették le a tárgyalóteremben.

2024. 05. 24. 13:30
Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint arról lapunk is beszámolt, tanúk meghallgatásával folytatódott a Fővárosi Törvényszéken a szélsőbaloldali támadás miatt indult büntetőper, miután megszüntették az elsőrendű vádlott, az olasz származású Ilaria Salis letartóztatását. A másodrendű vádlott ügye már másodfokon van, a harmadrendű vádlott pedig nem jelent meg a tárgyaláson, ezért csak Salis ült a vádlottak padján.

Ilaria Salis Antifa per
Ilaria Salis (Fotó: Kurucz Árpád)

Emlékezetes, tavaly februárban egy szélsőbaloldali csoport Magyarországon több embert is megtámadott és komoly sérüléseket okozott az ártatlan járókelőknek. Volt olyan áldozat, akinek a fejét annyira szétverték, hogy huszonöt öltéssel kellett összevarrni. A támadások után a menekülő szélsőbaloldali csoport tagjai közül többeket elfogott a rendőrség.

A csoport legismertebb tagja Ilaria Salis, aki elfogása után sokszor hallatott magáról. A szélsőbaloldali aktivista több nyílt levelet is írt a börtönből, amelyekben folytatta a hergelést. Az egyik első, nagy nyilvánosságot kapott ügy az volt, amikor a fogva tartása körülményeiről panaszkodott, állításai azonban hamisnak bizonyultak. Az ügyészség az elfogott szélsőbaloldali támadókkal szemben fegyházbüntetés kiszabását, valamint Magyarország területéről történő kiutasítást indítványozott.

Ilaria Salis (Fotó: Kurucz Árpád)

Az ügy kapcsán három tanút hallgattak meg ma a Fővárosi Törvényszéken. Iratok fordítása miatt Magyar György, Salis védőügyvédje azt kérte, hogy halasszák el a mai meghallgatást, amíg le nem fordítják a védekezéshez szükséges dokumentumokat. A védelem kérését a bíróság elutasította, mivel tájékoztatták a vádlottat és a védelmet a mai tárgyalásról, indítványukat csak ma terjesztették elő, a tolmács pedig mindent lefordít nekik. 

Kegyetlen volt a támadás

Az első tanú, aki maga a sértett volt, elmondta, hogy 2023. február 10-én Budakesziről indult munkába, a Széll Kálmán térről Gazdagrét végállomásra utazott volna egy busszal. A buszon hátulról egy fiatal szőke nő megkérdezte tőle, hogy megy-e a kitörés túrára, mire ő nemmel felelt, majd leszállt és a postára akart menni. 

Ilaria Salis Antifa per
Ilaria Salis (Fotó: Kurucz Árpád)

A nő eltűnt, a sértett bement a postára, majd elindult a munkahelye felé, amikor négy-öt lépés után viperával kezdték ütni a fejét hátulról. Próbálta védeni az arcát, maga körül maszkos arcokat látott, akikről nem tudta, hogy kik és miért támadtak rá. Amikor megpróbált felülni, mert alábbhagyott az ütlegelés, akkor kapta a paprikaspray-t az arcába, közben a mellette lévő üzletből kijöttek neki segíteni, mire a támadók elszaladtak. Utólag tudta meg, hogy nyolcan támadtak rá.

A fején hét sérülés keletkezett, amit összesen 24 öltéssel varrtak össze, három bordája is eltört, amit akkor még nem is érzékelt.

Ömlött a fejéből a vér, elmondása szerint manapság ritkán, de még mindig érzi a támadás nyomait. A sértett tízmillió forintos kártérítést követel az elsőrendű vádlottól, annak több mint egyévi kamataival együtt.

A megtámadott férfi a bíróság kérdésére elmondta, hogy bomber dzsekit és katonai bakancsot viselt aznap. Ahogy a nyomozati vallomásából kiderült, egy íjász-hagyományőrző klub tagja, ezért jár katonai ruhákban. Az ügyészség kérdésére elmondta: 

a mai napig derült ki, miért támadták meg, később jutott tudomására, hogy valószínűleg a ruházata miatt.

Ezután a szélsőbaloldali támadásról készült felvételeket vetítették le a tárgyalóteremben, ami ekkor teljesen elcsendesedett. A felvételek lejátszása után Magyar György kijelentette: a támadók nem okoztak életveszélyes sérülést. 

A második tanú elmondta, hogy egy idősebb személy rohant be hozzá a boltba, mert egy fiatal férfit vertek az utcán. A tanú azt látta, hogy a földön fekvő férfit rugdossák, majd egy, a csoporton kívül álló nő mondott egy szót, amire a többiek egy irányba kezdtek futni. 

Miután az elkövetők elfutottak, a vezénylő nő elővette a méretes paprikaspray-t, amit az áldozat arcába fújt.

A tanú befutott az áruházba az elsősegélydobozért, és hogy azonnal mentőt hívjanak. Elmondta azt is, hogy az áldozat a támadás után zavartnak tűnt, több helyen vérzett a feje. Az események hatására a tanú, aki a sértett közelében lévő másik boltban dolgozott, sokkos állapotba került.

Parancsra távoztak

A harmadik tanú arról beszélt, hogy azon a lakótelepen lakik, ahol a támadás történt. Arra lett figyelmes, hogy egy csapat ember átszaladt előtte, és azt látta, az egyik futó felemelt egy eszközt és megütötte vele a sértettet, aki elesett egy bankautomata előtt. A támadók ott ütlegelték és rugdosták, ahol csak érték. A tanú a támadók között látott nőket is, a szélsőbaloldaliak összesen nyolcan vagy kilencen voltak emlékei alapján. 

A tanú végig kiabált, hogy hagyják abba a bántalmazást, és ahogy nőtt a tömeg, látta, hogy valaki jelt adott a bántalmazóknak a távozásra. 

Ekkor az egyik nő előhúzott a szatyrából egy nagy méretű spray-t és a vérző emberre fújta, akinek ettől bevörösödött a feje. Ezután a támadók a lakótelep irányába futottak. 

A tanúk meghallgatása után a tárgyalás azzal zárult, hogy a bíró a következő tárgyalást szeptember 6-ra tűzte ki, amikor orvos szakértőt és további tanúkat fognak meghallgatni, ítélet novemberben várható. 

Ilaria Salis Antifa per
Ilaria Salis (Fotó: Kurucz Árpád)

A bíróság fenntartotta Ilaria Salis bűnügyi felügyeletét, a szélsőbaloldali nőnek a tegnap elrendelt nyomkövetőt továbbra is viselnie kell, a harmadrendű vádlott esetében viszont megszüntette ezt a kötelezettséget, mert a bíró szerint a szökés-elrejtőzés veszélye nála nem áll fenn. Egy esetleges szökés esetén a Salisért kifizetett 16 millió forint óvadék el fog veszni – jelentette ki a tárgyalást vezető bíró.

Borítókép: Ilaria Salis (Fotó: Kurucz Árpád)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.