Görög nemzetiségi listára is lehet majd szavazni az idei választásokon

A bejelentési határidő ma délután jár le.

2024. 05. 07. 7:39
null
Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyilvántartásba vette Nemzeti Választási Bizottság (NVB) 

a Syllogos Magyarországi Görögök Kulturális Egyesülete és a Magyarországi Görögök Kulturális Egyesülete – Csongrád Vármegyei Helyi Csoport közös listáját a görög országos nemzetiségi önkormányzati választásra. 

A bizottság tájékoztatása szerint a szervezetek bejelentése megfelelt a feltételeknek nyilvántartásba vették a listát, ugyanakkor az NVB határozata egyelőre nem jogerős, ellene három napon belül lehet jogorvoslatot kérni a Kúriától. 

Ismert, június 9-én egyszerre választják meg a nemzetiségi választópolgárok a települési, vármegyei és fővárosi, valamint az országos önkormányzatokat. 

Az országos nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán az ország területe egy választókerületet alkot.

Az országos nemzetiségi lista állításában kizárólag a 108, jelölőszervezetként jogerősen nyilvántartásba vett nemzetiségi szervezet vehet részt. 

Az országos lista állításához szükséges ajánlások számát az NVB a nemzetiségi választások kitűzésekor határozta meg a nemzetiségi névjegyzékben szereplők száma alapján. Az országos nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán a listaállítás feltétele az is, hogy a nemzetiségi szervezet a települési nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán legalább a választások tíz százalékában önállóan jelöltet állítson. 

Két vagy több nemzetiségi szervezet közös egyéni jelöltek alapján – ugyanazon szervezetek részvételével – közös listát állíthat.

Az országos nemzetiségi listákat a kompenzációs, a fővárosi és a vármegyei listákhoz hasonlóan május 7-én 16 óráig lehet bejelenteni. Az NVB korábban már tíz országos nemzetiségi listát nyilvántartásba vett. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.