Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Több mint hatszáz csendőrrel tesznek rendet a franciák

A francia állam vasárnap hatalmas rendfenntartó műveletet indított a dél-csendes-óceáni Új-Kaledónia szigetcsoportján, ahol a választási reform ellen kirobbant zavargásokban hatan meghaltak.

Forrás: MTI2024. 05. 19. 9:29
Emberek sorban állnak, hogy élelmiszert vásároljanak egy szupermarketben egy törmelékkel és kiégett tárgyakkal eltorlaszolt utcán az éjszakai zavargások után a franciaországi Új-Kaledónia csendes-óceáni területén, Noumea Magenta kerületében 2024. május 18-án. A francia biztonsági erők százai próbálták helyreállítani a rendet a csendes-óceáni Új-Kaledónia szigetországban május 18-án, miután ötödik éjszaka zavargások, fosztogatások és zavargások törtek ki.
Emberek sorban állnak, hogy élelmiszert vásároljanak egy szupermarketben egy törmelékkel és kiégett tárgyakkal eltorlaszolt utcán az éjszakai zavargások után a franciaországi Új-Kaledónia csendes-óceáni területén, Noumea Magenta kerületében 2024. május 18-án. A francia biztonsági erők százai próbálták helyreállítani a rendet a csendes-óceáni Új-Kaledónia szigetországban május 18-án, miután ötödik éjszaka zavargások, fosztogatások és zavargások törtek ki. Fotó: Delphine Mayeur / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A több mint hatszáz csendőrrel zajló művelet célja, hogy teljes mértékben visszaszerezzék az ellenőrzést a Noumea és a repülőtér közötti hatvan kilométeres főútvonal felett – jelentette be Gérald Darmanin francia belügyminiszter az X közösségi oldalon.


Az Új-Kaledóniába érkező és onnan induló járatok hiányában, mivel a légiközlekedést kedden felfüggesztették, a szigetcsoport kormánya szombaton úgy becsülte, hogy 3200 ember rekedt a területen. 

Az új-kaledóniai francia főbiztosság közölte: „Az állam mozgósít a lakosság védelmének biztosítására és a köztársasági rend helyreállítására”. Bejelentették egyben, hogy több száz belbiztonsági, logisztikai és operatív támogató és polgári biztonsági erő érkezik majd a már a térségbe küldött erősítésen felül.

Az ellenőrzés erőszakos visszaszerzése valószínűleg hosszú távú feladat lesz a rendvédelmi erők számára. Az egyes városrészekben minden este tapasztalható erőszakos cselekmények azt mutatják, hogy a zavargók továbbra is nagyon elszántak.
„A valóság az, hogy vannak […] törvénytelen területek […], amelyeket fegyveres bandák, függetlenségpárti bandák, CCAT-bandák irányítanak. Ezeken a helyeken mindent elpusztítanak” – mondta Philippe Blaise, Új-Kaledónia déli tartományának alelnöke a BFMTV helyi műsorszolgáltatónak szombaton.

A helyi fellépést koordináló egység (CCAT) egy radikális függetlenségpárti szervezet, amelyet erőszakra való felbujtással vádolnak.

A szigetcsoport hatóságai továbbra is fenntartják az este hat és reggel hat óra közötti kijárási tilalmat, a gyülekezési tilalmat, a fegyverszállítás és az alkohol árusításának tilalmát, valamint a TikTok-alkalmazás használatának tiltását. A lakosság számára napról napra nehezebbé válik a közlekedés, az alapvető szükségletek megvásárlása és az önellátás. Egyre kevesebb üzletet sikerül kinyitni, és a sok közlekedési akadály miatt egyre nehezebben jutnak el hozzájuk az ellátmányok, különösen a leghátrányosabb helyzetű városrészekben.

Vasárnap reggel a déli tartomány, ahol a lakosság közel kétharmada él, bejelentette, hogy az összes iskola zárva marad a héten. A francia hatóságok azt remélik, hogy a csütörtök óta érvényben lévő rendkívüli állapot megfékezi az erőszakot, amely hétfőn kezdődött egy választási reform elleni mozgósítást követően, amelyet az őslakos kanak nép képviselői támadtak meg, mivel választási súlyuk csökkenésétől tartanak.

Borítókép: Emberek sorban állnak, hogy élelmiszert vásároljanak egy szupermarketben egy törmelékkel és kiégett tárgyakkal eltorlaszolt utcán az éjszakai zavargások után a franciaországi Új-Kaledónia csendes-óceáni területén, Noumea Magenta kerületében 2024. május 18-án. A francia biztonsági erők százai próbálták helyreállítani a rendet a csendes-óceáni Új-Kaledónia szigetországban május 18-án, miután ötödik éjszaka zavargások, fosztogatások és zavargások törtek ki (Fotó: AFP/Delphine Mayeur)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.