Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Navracsics Tibor elárulta, miben került Magyarország Európa élvonalába

A társadalmi elismertség jele, hogy van, ahol tízszeres a túljelentkezés.

Forrás: MTI2024. 05. 23. 15:02
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szakképzés területén az elmúlt időszak átalakításainak köszönhetően mára Magyarország Európa élvonalába került – hangsúlyozta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter a Veszprémi Szakképzési Centrum tanműhely-komplexuma csaknem négymilliárd forintos fejlesztésének bejelentésén. A tárcavezető Veszprémben arról is beszélt, hogy a 2020-ban életre hívott helyreállítási és ellenállóképességi alapból finanszírozott fejlesztések Magyarország pozíciójának további erősödését célozzák az uniós országok rangsorában.

 

Népszerűbbé vált a szakképzés

Pölöskei Gáborné, a Kulturális és Innovációs Minisztérium szakképzésért felelős helyettes államtitkára felidézte: négy éve kezdődött a szakképzés technológiai változásokat követő átalakítása. Megújult a tananyag és a módszertan, béremelést kaptak az oktatók, valamint infrastruktúrafejlesztés is történt – mondta. Hangsúlyozta: 

két év alatt harminc százalékkal többen jelentkeztek a szakképzésbe, ami a képzés társadalmi elismertségének erősödését jelzi.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere (Fidesz–KDNP) azt emelte ki: a város célja az, hogy az élhetőség alapján a hasonló adottságú települések európai listáján az első húszba kerüljön. Ehhez olyan együttműködő partnerekre van szükség, mint a vállalkozók vagy a magyar állam – mondta.
Perényi Lóránt, az Építési és Közlekedési Minisztérium építészeti stratégiáért felelős helyettes államtitkára az összefogás fontosságát hangsúlyozta egy-egy fejlesztés érdekében, és célnak nevezte, hogy a megvalósítandó komplexum fenntartható, magas minőségű és hatékony működésű legyen.
Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője (Fidesz–KDNP) azt emelte ki, hogy a beruházással a szakképzés iránti egyre növekvő érdeklődést kell kiszolgálni.

 

Tízszeres túljelentkezés

Pap Máté, a Veszprémi Szakképzési Centrum kancellárja úgy fogalmazott, hogy a siker titka a célok ambiciózus, közérthető megfogalmazása az itt élők érdekeit szem előtt tartva. Szavai szerint 

a képzés népszerűségét mutatja, hogy Veszprémben van olyan technikum, ahol bizonyos szakokra tízszeres a túljelentkezés.

A Veszprémi Szakképzési Centrum ötvenéves, a 2200 négyzetméteres tanműhely-komplexumának felújítása során szigetelik a tetőhéjazatot és a falakat, kicserélik a nyílászárókat, új műhelykapukat építenek be, felújítják a gépészeti és villamos hálózatot, étkezőt és konferenciatermet alakítanak ki, továbbá mintegy másfél milliárd forintból új eszközöket vásárolnak.
A felújítás révén az építőipari, épületgépészeti, fa- és bútoripari, valamint a gépészeti szakmát elsajátító tanulók képzése a korábbinál jobb színvonalon valósulhat meg. Hét intézmény több mint ötezer tanulója vehet részt az oktatásban – áll a helyszínen kiadott sajtóanyagban.

 

Borítókép: Hofstetter Zsolt fémiparigyártás-előkészítő tanuló (j) a fémmegmunkálást gyakorolja Tóth Antal szakoktató mester segítségével a műhelyiskola programban megtartott gyakorlati oktatáson a Nagykanizsai SZC Zsigmondy Vilmos Technikum tanműhelyében 2021. március 2-án (Fotó: MTI/Varga György)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.